A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke cégvezetőként is naponta szembesül a hatékonyabb energiafelhasználás kérdésével. A kis- és középvállalkozásoknak nincs lehetőségük, hogy külön szakembert alkalmazzanak erre a feladatra, ezért tartották a mai tájékoztató napot.

A távhőszolgáltatók szakmai szövetsége szerint egyre több megújuló energiát kellene használni. Hazánkban a biomassza, a geotermikus energia és a kommunális hulladék ilyen célú felhaszlálása lehet a jövő. Ezeket egyelőre a földgáz mellett csak tíz százalékban használják a hőszolgáltató cégek.

- Mivel megjelentek a KEHOP pályázatok, részben energiahatékonyságot támogatóak - részben pedig a távhő zöldítését támogatóak - ha ezeket a forrásokat a távhőszektor értelmesen fel tudja használni, akkor a következő 6-7 éveben az a zöldülési folyamat, ami az elmúlt években megkezdődött, akár folytatódhat is - mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke.

A kaposvári távhőközpont a biomassza felhasználásban gondolkodik. Erre már tervek is készültek, most a beruházás anyagi forrásait próbálják meg előteremteni.

A vállalkozásoknak azonban másféle energiahatékonysági beruházásokra is megvan a pályázati lehetőségük - hangzott el a mai tájékoztatón. Összességében 103 milliárd forint uniós pénz áll rendelkezésre és egy-egy pályázat legfeljebb 100 millió forintot kaphat.

- Megújuló energiára, napenergiára, napkollektorokra, hőszivattyúkra, illetve fejlesztésekre, külső oldali hőszigetelésre, nyílászárókra, födémszigetelés, sőt még árnyékolás és világításkorszerűsítésre is van pályázat - válaszolta Kövécs Attila, a Széchenyi Programiroda tanácsadója.

Kaposváron a következõ három évben a Németh István Program részeként mintegy 22 milliárd forintot költenek zöld beruházásokra. 20 hektáron például napelemparkot tervez a város, 19 közintézményben pedig megújuló energiákat fognak használni: napelemek kerülnek az óvodákra és iskolákra, valamint újabb háromezer köztéri lámpát cserének le ledes, energiatakarékos fényforrásra.

Címkék: széchenyi programiroda, napenergia, megoldások, skik, pályázat, zöld, gazdaság