Őszi búzáját mutatta stábunknak Lackovics Sándor, akinek vállalkozása csaknem 700 hektáron gazdálkodik. Ennek egy része saját, a többsége pedig bérelt terület. A napokban falugazdásza segítségével ő is leadja támogatási kérelmeit.

- Nagyon jó dolog, hogy minden őstermelő, saját kis kártyájával tud ügyfélkapun keresztül jelölni, de falugazdász jelenléte nélkül, amit többször is hangsúlyoztam ne csináljon senki semmit, átfedések lehetnek a dologban, a falugazdász pedig jól fel van készülve és vegyük igénybe a segítségüket - mondta Lackovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke.

Falugazdászokat képeznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Somogyban nagyjából harmincan segítenek az egységes támogatási kérelmek leadásában. A kamara azt kéri az ügyfelektől, hogy vigyék magukkal őstermelői igazolványukat az irodákba és kérjenek időpontot falugazdászuktól.

- Ha valaki május 15-éig beadja a kérelmét és szeretne módosítani a hónap végéig még szankciómentesen megteheti. Nagyságrendileg 5500-6000 ügyfélre számítunk nagyságrendileg 16-17 milliárd forint - tette hozzá Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

Egy hektárra átlagosan 70 ezer forintnyi támogatást kapnak az igénylők. A terület után járó támogatással együtt összesen 41 jogcímen lehet leadni a kérelmeket.

Szankcióval június 9-ig még lehet módosítani a dokumentumokat, ezt követően viszont a hivatal már semmilyen formában nem fogad be támogatási igényt. A kifizetés a szükséges ellenőrzések után, október közepén kezdődhet meg.

Címkék: egységes támogatási kérelem, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, gazda