Azonos elbírálást kér a szolgáltató cégeket fenntartó önkormányzatoknak a közösségi közlekedés finanszírozását érintő változtatások esetére Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek írt, az MTI-hez kedden eljuttatott levelében.

"Arra kérjük miniszterelnök urat, amennyiben a közösségi közlekedés finanszírozása terén - legyen az a béremelések állami támogatása vagy a működési kiadások többletfinanszírozása - változásokat tervez a kormány, a szolgáltató cégeket fenntartó önkormányzatok essenek egyazon elbírálás alá, függetlenül attól, hogy a fővárosról, vagy megyei jogú városokról van-e szó, hiszen a közösségi közlekedés megtartása közös érték és érdek" - hangsúlyozta Szita Károly. Kaposvár polgármestere egyben utalt arra is, hogy Budapest mellett öt megyei jogú városnak - Miskolcnak, Debrecennek, Pécsnek, Kaposvárnak és Szegednek - van helyi közösségi közlekedést végző vállalata.

Célunk az, hogy e szolgáltatás településeink gazdasági fejlődésének, életminőségének meghatározó elemeként mindenki számára elérhető legyen, és mindenki megelégedésére szolgáljon, ezért öt megyei jogú város jelentős saját erővel támogatja a helyi közösségi közlekedést - mutatott rá.

Kiemelte, Miskolc, Debrecen, Pécs, Kaposvár és Szeged éves szinten csaknem 8 milliárd forintot biztosít a költségvetéséből annak érdekében, hogy vállalataik működőképesek tudjanak maradni. 

"Mindezek felett ebben az évben szintén saját erőből 6 és 16 százalék közötti mértékben finanszíroztuk autóbuszsofőrjeink béremelését is" - tette hozzá az MJVSZ elnöke.

Címkék: bérmelés, autóbusz, támogatás, Kaposvár, gazdaság