Működés közben is alig hallani a kaposvári vagyonkezelő furgonját, olyan halkan közlekedik. Emellett nincs károsanyag-kibocsátása és mivel a városi távfűtőmű áramot is termel, így a töltése is biztosított.

A cég több mint egy éves tapasztalata az, hogy zöld rendszámos autóik üzemeltetési költsége 80 százalékkal alacsonyabb, mint elődeiké. Kaposváron a következő években nyolc ilyen elektromos töltőállomás is épülhet. Az egyik épp a hőközpont telephelyén valósulhat meg.

- Közel van hozzánk a 61-es és a 67-es út. Itt vannak a bevásárlóközpontok. Az emberek kényelmesen tudnák feltölteni az elektromos autóikat, úgyhogy mi látunk ebben lehetőséget - mondta Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. műszaki vezetője.

Somogy megye országgyűlési képviselői, a megyei önkormányzat vezetői és autómérnökök pénteken a környezetbarát technológiák lehetőségeiről tartottak megbeszélést.

- Nagyon örömteli, hogy Somogyban vannak olyan cégek, olyan vállalkozások, amelyek a zászlajukra tűzték ezt a témát. Fontos, hogy az egész országban elérhetőek legyenek a környezetbarát járművek - válaszolta Móring József Attila, országgyűlési képviselő.

A szakemberek azt mondják az elektromos autók egyre nagyobb távolságokat tesznek meg egy töltéssel és az áruk is egyre kedvezőbb lesz.

- Tény, hogy ezt segítik bizonyos állami támogatások, de amennyiben ennek a technológiának a gyártása eléri a kritikus tömeget, akkor az árak még jelentősen kedvezőbbek lesznek és gazdaságilag jelentkezik ilyen esetben az a jelentős előny, hogy a fenntartási költsége az töredéke lesz - tette hozzá Máté Márton, autómérnök.

Kaposváron egyébként a zöld város program részeként ősszel a környezetbarát gázüzemű buszok mellett néhány magyar gyártmányú, elektromos busz is forgalomba áll majd.

Címkék: elektormos autó, fejlesztés, somogy megye, kaposvár, gazdaság