Magyaratád határában vizsgálja az ősszel vetett repce állapotát Lackovics gazda. Azt mondja: az idei tél szerencsésen alakult: sem a kalászosok, sem a repce nem sínylette meg a mínuszokat.

- A határszemle kifejezetten azt mutatja, hogy az őszi vetésű gabonáink pozitívan mentek át a télbe és a téli hideget is jól bírták, mert amikor bejött az a mínusz 15-16 fokos hideg, előtte kapott egy 15 centis hótakarót, ami megvédte őket a fagyhaláltól - tette hozzá Lackovics Sándor.

Hasonlóan jó állapotban vészelték át a telet a gyümölcsösök és a szőlők is. Igaz, a dél-balatoni borvidék néhány mélyebben fekvő területén azért néhány vessző elfagyott.

- Egészen biztos, hogy ezek nagy mértékben vagy jelentős mértékben pillanatnyilag a mi szőlő hozamainkat, meg a szőlőtermésünket nem fogja befolyásolni, ugyanez elmondható a fásszárúakról, tehát gyakorlatilag a csonthéjasokról, almásokról - válaszolta Tóth István, Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a gazdák tél utáni öröme nem lehet felhőtlen. Hiába voltak ugyanis hosszabb ideig csikorgó mínuszok, a kártevők többsége még ezt is túlélte. A gazdák most időszerűen a növények trágyázásával és tápoldatozásával készülnek a tavaszi fagyokra.

Címkék: fagykár, növény, szőlő, tél, somogy megye, tavasz, gazdaság