A kedd reggeli nyitás óta nagy az érdeklődés a falugazdász irodájában, a Kaposvári Nagypiacon. A helyben történő ügyintézés ugyanis mindenki számára kényelmes, hiszen nem kell a kamara székházát felkeresni. Ez sokak számára valóban nagy könnyebbség, hiszen az ősteremelők jelentős része az idősebb korosztályból kerül ki.

A Kaposvári Nagypiac nem titkolt célja az, hogy ezzel a szolgáltatással is még több őstermelőt vonzanak ide. A szezonban alkalmanként 50-60 gazda hozza el az áruját értékesíteni - tudtuk meg a létesítmény vezetőjétől, Bíró Évától.

Somogyban mintegy 13 ezer őstermelőt tartanak nyilván. Többségük szántóföldi növénytermesztéssel, illetve szőlővel foglalkozik. A zöldséget és gyümölcsöt termesztők számát 400-ra teszik. Sokuk nagykereskedőnek értékesít és csak kevesen viszik árujukat piacra.

"Somogyban sajnos a feldolgozóipar olyan gyenge, hogy a hozzáadott érték nem marad a megyében. Ez egy kis lépés, de azokat a kistermelőket, akik idejönnek a piacra és a rövid ellátási láncban, ami alatt azt értem, hogy megtermeli, kihozza, eladja, ebben nála marad minden profit, tehát a hozzáadott érték is itt marad" - mondta el kérdésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

Ha Kaposváron beválik a piaci falugazdász iroda, akkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi szervezete a megye többi, nagyobb településén is bevezeti ezt a szolgáltatást.

Címkék: falugazdász, őstermelő, piac, gazdaság