Közel ezer tenyésznyulat tartanak a Kaposvári Egyetemen. Mivel az itteni genetikai állomány jó, egy-egy anyanyúlnál 8-10 fias szaporulat várható. A szakértők itt nagyon figyelnek a tartástechnológiákra és a takarmányozásra is. A nyúlhús ugyanis, mivel az állat zöldtakarmányon nevelkedik, kifejezetten egészségesnek számít.

- Magas a fehérjetartalma, B12 vitaminból sokat tartalmaz, magas az ásványi anyag tartalma és alacsony a zsírtartalma, a mai egészséges táplálkozásba nagyon is beleilleszthető. Sokféle képpen ízletesen elkészíthető és szerencsés volna, ha visszakerülne a polcokra és a konyhaasztalra is - válaszolta Matics Zsolt, egyetemi docens.

A napokban a Földművelésügyi Minisztérium a Nyúl Terméktanáccsal közösen egy népszerűsítő kampányba kezdett. A madárinfluenza miatt ugyanis több szárnyas húsa hiányzik a boltokból. Ezt a hiányt akár nyúlhússal is lehetne pótolni.

Juráskó Róbert, a szervezet elnöke telefonos megkeresésünkre elmondta: mindössze a nyúlhús 2-3 százaléka marad itthon, a többi 97 százalék! a külföldi boltok polcaira kerül. A külföldi fogyasztóknál heti egyszer van nyúlhús az asztalon, a magyar fogyasztónál évi egyszer.

A tapasztalatok azt mutatják, a fiatalok nem ismerik, sokan pedig nem tudják, hogyan kell feldolgozni a nyúlhúst. Egyébként a hazai vágóhidaknak bőven van szabad kapacitásuk, így folyamatosan el tudnák látni nyúlhússal az boltokat.

Címkék: nyúl, fogyasztás, madárinfluenza, magyarország, gazdaság