Jövedéki termékekkel foglalkozó adózóknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére a J30-as nyomtatványon nyilatkozniuk kell. A megadott határidő jogvesztő, aki elmulasztja a nyilatkozatot, 2017. április 1-vel elveszíti engedélyét. 

Azok a jövedéki adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, felhasználói vagy jövedéki engedéllyel rendelkező adózók, illetve kereskedelmigázolaj- visszaigénylők, üzemi motorikusgáz-töltő állomás üzemeltetők, nyilvántartásba vett felhasználók, akik tevékenységüket 2017. március 31-t követően is folytatni akarják, 2017. február 28-ig nyilatkozniuk kell. A J30-as nyomtatvány kitöltésével arról is számot kell adniuk, hogy:

  • tevékenységüket változatlan, vagy módosított, esetleg az engedélyek összevonásával akarják folytatni,
  • adóraktári engedélyes, bejegyzett kereskedői engedélyes adatszolgáltatást a NAV által biztosított információs rendszeren, vagy közvetlen elektronikus adatkapcsolaton keresztül kívánják teljesíteni,
  • jövedéki biztosíték számításáról, nyújtásának módjáról, tervezett időpontjáról,
  • a szabadforgalomba bocsátásról azonnali vagy napi adatszolgáltatást kíván teljesíteni.

Az egyszerűsített adóraktár-engedélyes adózóknak 2017. március 10-ig kell nyilatkozniuk szintén a J30-as nyomtatványon arról, hogy 2017. március 31-t követően tevékenységüket kisüzemi bortermelőként, vagy egyszerűsített adóraktár-engedélyesként kívánják folytatni. 

A nyilatkozatok alapján a NAV elkészíti a megfelelő tartalmú engedélyokirat tervezetét és 2017. március 15-ig megküldi az adózók részére. Az okirat tervezet módosítására március 23-ig lehet javaslatot tenni, ennek hiányában a NAV a tervezet tartalmát elfogadottnak tekinti. A megtett nyilatkozatok és okirattervezetek alapján a NAV 2017. március 29-ig elektronikus engedélyt állít ki 2017. április 1-i érvényességi kezdettel. A korábbi engedélyek 2017. március 31-én hatályukat vesztik. 

Azoknak az egyszerűsített adóraktár-engedélyes adózóknak, akik tevékenységüket kisüzemi bortermelőként folytatják, a korábbi engedély hatályvesztése miatt nem kell elvégezniük a készletfelvételt.

Címkék: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, közlemény, kaposvár, gazdaság