A somogyi háztartások többsége, egészen pontosan 86 százaléka rendelkezik valamilyen ingatlannal. Leginkább azzal, amelyikben a család él. Ugyanakkor az is igaz, hogy a lakások értéke régiónként jelentősen eltérő. Míg megyénkben egy átlagos ingatlan értéke 8,7 millió forint, addig Közép-Magyarországon kétszer ennyi. A szakemberek szerint a magyarok hagyományosan ragaszkodnak a saját lakástulajdonhoz.

- A magyar ember szereti ha ingatlanban van a család vagyona. Ez nem is biztos, hogy hosszú távon ez egy rossz gondolkodás, igaz a mobilitás miatt hátrány is lehet egy ilyen befektetés - válaszolta Bán Péter, független pénzügyi szakértő.

Megtakarítással is rendelkeznek a családok. A statisztikusok felmérése során az is kiderült, hogy a háztartások több mint 80 százalékának spórolt pénze is van. Folyószámlán átlagosan 400 ezer, a bankbetétben pedig 900 ezer forintot tartanak a magyarok. A családok felének autója is van, a gépkocsik értéke átlagosan 1,1 millió forint.

A háztartások több mint egyharmadának adóssága is van, többségében jelzáloghitel, ami átlagosan 5 millió forintot jelent. Mindent összevetve a somogyi háztartások vagyoni helyzete az ország középmezőnyébe tartozik. Ennél jóval rosszabb a helyzet az Észak-Alföldön, míg a legvagyonosabbak továbbra is a Közép-Magyarországon élnek.

- Somogy elsősorban mezőgazdasági és szolgáltatások terén működik mint gazdaság. Ez eleve egy alacsony jövedelmezőség és a rendszerváltás után sem erősödött a gazdaság. Gyakorlatilag azok a nagyobb jövedelemtermelő egységek hiányoznak, amik meglapozhatnák a családi vagyont - tette hozzá Szabó János, szociológus.

A szakember szerint ez is oka, hogy sokan elmennek a megyéből. Így, egyre több a kihalt település is Somogyban. Ráadásul térségünkben az aprófalvas településszerkezet miatt is alacsonyabb az ingatlanok értéke, mint az országos átlag.

Címkék: 13 millió, vagyon, statisztika, ksh, somogy megye, gazdaság