Az ötven éves múltra visszatekintő Kaposvári Villamossági Gyár egy 300 millió forint értékű beruházásba kezdett nemrégiben. Ezt részben egy kormányzati programnak köszönhetően finanszírozzák. A cég bizakodóan tekint az idei évre.

- A villamossági gyár 2017-ben hosszú idő óta először többletbevételre számít a bázis vonatkozásában. Mintegy 8 százalékkal több bevételt terveztünk 2017-re, köszönhetően elsősorban a belföldi beruházások megindulásának és a belföldi fogyasztás növekedésének - mondta a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. ügyvezetője, Szalai Gyula.

A Somogyi Kereskeldelmi és Iparkamara elnöke elmondta: szükség van az előnyszerzésre, mert a megyében többségében kis és középvállakozások vannak. Nekik viszont plusz terhet jelentett az év eleji béremelés.

- Arra számítok, hogy a kisvállalkozások túlélik ezt a minimálbér emelési nehézséget. A többieknek pedig én egy jó évet számolok - árulta el a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

A digitális tudás és a nyelvek ismerete nélkül lemarad az ország a világhoz képest - mondta ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megyei gazdasági évnyitó fórumon. A somogyi vállalkozások vezetői bíznak az idei évben és növekedésre számítanak a saját cégük bevételeit illetően.
A digitális tudás és a nyelvek ismerete nélkül lemarad az ország a világhoz képest - mondta ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megyei gazdasági évnyitó fórumon. A somogyi vállalkozások vezetői bíznak az idei évben és növekedésre számítanak a saját cégük bevételeit illetően.

Parragh László azt mondta: Somogy nem tartozik a leghátrányosabb megyék közé. Szerinte javul az infrastruktúra, egyre több ipari üzem jelenik meg a megyében és jó irányba halad az egyetemi képzés is. Ugyanakkor szerinte, például a nyelvtudás tekintetében még országszerte lenne hová fejlődni.

- Ha nem értjük meg azt, hogy ma a világnak két felülete van, amin muszáj jelen lennünk - az egyik a digitális tudás, a másik az angol tudás - akkor végérvényesen lemaradunk - szögezte le a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László.

A biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György azt mondta, a sikeres magyar politika, sikeres gazdaságot segít elő. A jó politikai kapcsolatok óriási lehetőségeket jelenetek a magyar gazdaságnak.

- Magyar beruházások mennek Oroszországba, az oroszok pedig részt vesznek Magyarország rengeteg projektjében. Kiválóak az államközi kapcsolataink. A szomszéd országokkal problematikus dolgaink nincsenek, tehát a magyar gazdaság sokkal jobban tud menni előre, mintahogy az elmúlt években erre lehetőség volt - tette hozzá Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

A fórumon a legfrissebb Európai Bizottsági előrejelzés is elhangzott. Eszerint a következő években a kontinens minden országában növekedésre lehet számítani, így hazánkban is.

- 3 és fél százalékos növekedést várunk. Ezt az Európai Uniós források mellett majd a fogyasztás is várhatóan erősíti majd, hiszen itt van egy bérkiáramlás, egy bérnövekedés. Az emeberek pedig a fizetésüket gyakran el is költik remélhetőleg és ez még inkább pörgeti gazdaságot - mondta az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője, dr. Zúgó Liliána.

A GDP növekedése mellett azonban 2,2 százalékos inflációra is számítani lehet Magyarországon - tette hozzá a szakértő.

Címkék: skik, vállalkozás, gazdaság