A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy megyei pénzügyőrei egy távol-keleti termékeket forgalmazó vállalkozót vizsgáltak. A cég telephelyének ellenőrzésekor kiderült, hogy jelentős, több mint 4 millió forintos adótartozással rendelkezik, amelyet a helyszínen készpénzben megfizetett.

A pénzügyőrök a helyszíni ellenőrzéskor minden esetben vizsgálják, hogy az adózó rendelkezik-e a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott végrehajtható adótartozással. A tartozás rendezése érdekében a pénzügyőrök ingó vagyont foglalhatnak le, vagy az adózótól készpénzt vehetnek át. A tartozás készpénzes megfizetésekor a pénzügyőrök minden esetben hivatalos nyugta ellenében veszik át az összeget, majd azt egy postai csekken a letéti számlára befizetik. A befizetett összeget az adózó adófolyószámláján írják jóvá.

Utóbbi eset történt akkor is, amikor a pénzügyőrök egy távol-keleti termékeket forgalmazó balatoni üzletben végeztek ellenőrzést. Bár az ellenőrzés nyugtaadásra és az alkalmazott bejelentésére irányult, hamar kiderült, hogy az adózó több mint 4 millió forintos tartozással rendelkezik. Az eladó értesítette a bolt vezetőségét, a pénzügyőrök pedig tájékoztatták, hogy a tartozás fejében árukészletet foglalhatnak le. Néhány telefonnal és pár órával később a cég képviselője készpénzben kifizette a tartozás teljes összegét.

Az ellenőrzés mindemellett feltárta, hogy az adózó nem tartotta be a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartására vonatkozó szabályokat, ezért 50 ezer forint bírságot állapítottak meg.

Címkék: távol-keleti termékek, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tartozás, Somogy megye, ellenőrzés, gazdaság