A szakszervezetek Cseri úti székházában a nagyobb kaposvári foglalkoztatók érdekvédelmi vezetői előtt Szita Károly elmondta, az elmúlt 20 év legjobb munkanélküliségi mutatóit sikerült a városnak felmutatnia tavaly, alig több mint 1500 álláskereső van jelenleg. Ezt a számot tovább akarják csökkenteni a Németh István Program munkahelyteremtési támogatásaival, az iparterületek bővítési és felújítási beruházásaival, valamint a szakemberképzési és letelepedési hozzájárulásaival. A teljes, 171 milliárd forintos program a város hosszútávú fejlődését szolgálja.

"Jobban éljenek a kaposváriak, jobban élhessünk mi, akik itt vagyunk, lehessünk boldogabbak, lehessünk elégedettebbek. Legyen mindenkinek munkája, aki dolgozni akar és keressen jobban, legyen több a fizetése, azért, hogy jobban érezhesse magát ebben a városban. Akinek nincs lakása, annak legyen lakása és még sorolhatnám." - hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Szita Károly hozzátette, a Kapos Holding cégeinél 5 és 20 százalék közötti béremeléseket tudtak végrehajtani, ami éves szinten 200 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzati vállalatoknál. A szakszervezetek a maguk eszközeivel támogatni is tudják a munkahelyteremtési beruházásokat, valamint elősegíthetik a hiányszakmás álláshelyek betöltését.

Tárgyalnak a felek a cseri úti székházban
Tárgyalnak a felek a cseri úti székházban

"Az oda-vissza információáramlás nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy tudjuk, mely szakmákban van hiány. A város törekvése, hogy kiemelten fizesse azokat, akik hiányszokmában dolgoznak, kiemelten képezhesse őket és tudjuk mi is az egész megyében népszerűsíteni a város törekvéseit. Ennek megfelelően az üres álláshelyekre nagyon sokszor tudunk küldeni embereket, munkavállalókat." - árulta el Magyar Szakszervezeti Szövetség somogy megyei elnöke, Svajda József.

A szakszervezeti vezetők a saját munkahelyi környékük fejlesztéseiről is érdeklődtek. Így megtudták, hogy például az Izzó utcát és a villamossági gyárat érintve az egyetemig kerékpárutat építenek és tovább folytatódnak a iparterületi fejlesztések.

Címkék: munkahelyteremtés, Németh István Program, szakszervezet, béremelés, gazdaság