A teljes lakossági téli gázfogyasztás 2,3 milliárd köbméter, az enyhének ígérkező február elején pedig több mint 1,5 milliárd köbméternyi gáz van a tárolókban, a biztonsági tartalékhoz az idén sem kell hozzányúlni - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Magyarország 3,7 milliárd köbméter betárolt gázzal kezdte meg a mostani fűtési szezont, ebből 2 milliárd volt a lakossági fűtési célra félretett mennyiség, ezt egészítette ki a mintegy 1 milliárd köbméter biztonsági tartalék, ami az illetékes miniszter rendelkezése alatt áll.

A szóvivő kiemelte: az ország gázellátása zömmel importon alapul, a tárolókban tartott stratégiai készlet biztonságot ad rendkívüli helyzet esetére.

Scherer Zsolt elmondta: az idén január 10-én volt a napi gáz csúcsfogyasztás 69,9 millió köbméterrel, az enyhülés nyomán ez 40 millió köbméterre esett vissza. Megjegyezte, hogy a 69,9 millió köbméteres napi csúcsfogyasztás meg sem közelítette a 2006-os 90 millió köbméteres rekordot.

Címkék: gáztározó, köbméter, földgáz, gazdaság