Július elseje óta már nem magáncégek végzik a kéményseprés nagy részét Magyarországon. A Katasztrófavédelem vette ugyanis át a lakossági szolgáltatást, a közületek pedig maradtak továbbra is a magáncégeknél.

A magánszemélyeknek nem kell fizetni a kéményseprésért, a vállalkozásokank viszont kell akkor is, ha a cég egy családi házba, vagy lakásba van bejegyezve.

Farkas Katalin, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: árban nem volt eddig különbség, hogy egy ingatlan lakossági, vagy közületi.

null

Míg a magánszemélyeknél egy előre eltervezett menetrend szerint úgynevezett sormunkában ingyen csinálják meg a kéményseprést, addig a családi házakba, vagy lakásokba bejelenetett cégek esetében előre meg kell rendelni a szolgáltatást.

A fizetendő díj a kémény fajtájától függ, de legkevesebb 5-6 ezer forint. Más a helyzet azonban a társasházak esetében.

- Vegyünk például egy tízlakásos társasházat, ahol mondjuk az egyik lakásba van bejegyezve egy gazdálkodó szervezet. Ott a kéménysprést nem kell megrendelnie a gazdálkodó szervezetnek, hanem csak a rá eső részét, a kéményseprés ellenértékét kell kifizetnie - tette hozzá Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Somogyban 36 ezer kémény tisztítását kell megrendelniük a gazdálkodó szervezeteknek. A megyében három szolgáltató végez közületi kéményseprést.

Címkék: kéményseprés, költség, cég, gazdaság