"Gyengék vagyunk! Országos átlagban a Dél-Dunántúl az infokommunikációs eszközök használatában rendkívül lemaradott." - így kezdte Varga József a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a vállakozóknak szervezett információs napot. Nem csak Somogyra, vagy a Dél-Dunántúlra, hanem az egész országra jelemző ez a lemaradás. Hazánk például az utolsó helyen áll az ügyfélkapcsolati és a vállalatirányítási rendszerek használatában.

"Sajnos Magyarország is lemaradt Európában, későn váltottunk. Magyarországon belül Somogy megye és a Dél-dunántúli térség különösen lemaradott az infokommunikációs eszközök használatában, éppen ezért szervez a kamara egy országos roasdshowt meglehetősen erős kormánytámogatással, hogy minél több információt nyújtsunk át a kkv-s cégeknek." - tette hozzá az elnök.

skik

Egy uniós pályázat révén a vállalkozások most 10 százalék önerő mellett akár 24 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Emellett ugyanennyi kamatmentes hitelhez is hozzájuthatnak az infokommunkációs rendszerük fejlesztésére.

A kaposvári rendezvényre Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is ellátogatott, aki elmondta, ma mindenki használ mobiltelefont, van androidos készüléke, játszik a számítógépen, keres a google-on és így tovább. Ugyanakor a valóságban a napi munkájához nagyon ritkán használja és ebben szeretnének ők egy áttörést elérni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

A megyei kereskedelmi és iparkamarák egy tanácsadói szolgálatot is felállítottak. Azok a cégek, amelyek ingyenes auditot kérnek, például öt százalékkal több uniós támogatáshoz juthatnak.

"Ez a díjmentes informatikai tanácsadás kiterjed a legkisebb dologtól, a hálózattól elkezdve, hogy őneki milyen operációs rendszert érdemes választania, milyen számítógépet érdemes használnia az ő teendőihez cégmérettől és profiltól függően, egészen odáig, hogy akár egy nagyobb cégnek integrált vállalatirányítási rendszert is tudjunk ajánlani." - árulta el Bérdi Tamás, IKT tanácsadó.

Kaposvár is felismerte az informatikában rejlő lehetőségeket. Rövidesen a város is befeketet ebbe, a jövőt meghatározó iparágba. Szita Károly, Kaposvár polgármestere elárulta, egy informatikai központot, egy co-working irodaházat hoz létre az önkormányzat, ami elsősorban a kezdő, startup vállalkozásoknak ad majd lehetőséget a kaposvári webfejlesztő informatikai cégek részvételével.

A kormányzati tervek szerint legalább 8 ezer vállalkozás informatikai fejlesztését tudják majd megoldani. A programra összességében 100 milliárd forintot szán az állam.

Címkék: informatika, vállalkozások, skik, fejlesztés, támogatás, gazdaság