A kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptember egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2015-höz képest újabb rekordévvel (a forgalom 10 százalék felett bővült) zárjon a belföldi turizmus - írja a szallas.hu.

A legnépszerűbb települések rangsorában tavaly is Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló vitte a prímet, s már minden ötödik belföldi kikapcsolódást valamilyen mobil eszközről intézték a magyarok.

„A 2016-os évben egy kiemelkedő nyári szezon segítette a további növekedést, a szállásadók éves árbevételének több mint fele a nyári hónapokra esett. Adatainkból az is kiderült, hogy több volt az utazásra költhető jövedelem, ami az igényesebb szálláshelyek irányába tolta a foglalásokat, a szálláshelytípusok között a hotelek bővültek legnagyobb mértékben” - mondta Szigetvári József, a szallas.hu ügyvezető igazgatója.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Az átlagárakat vizsgálva a belföldi foglalások közel háromnegyede az 50 ezer forint alatti értéksávba esett, míg 20 százalékuk az 50-100 ezer forintos kategóriába.

Tavaly egyébként a legnagyobb értékű belföldi kikapcsolódás 1,8 millió forintot kóstált, míg a legolcsóbb mindössze 1100 forintjába került egy honfitársunknak. A szállásadók a legnagyobb kihasználtságot augusztus 8-án tapasztalhatták, míg árbevétel szempontjából az államalapítási ünnepet követő éjszaka hozta a legtöbbet a vendéglátóknak.

A 10 legnépszerűbb belföldi utazási célpont 2016-ban (zárójelben a 2015-ös helyezések):

1. Budapest (1.)
2. Siófok (2.)
3. Hajdúszoboszló (3).
4. Eger (4.)
5. Gyula (7.)
6. Szeged (6.)
7. Balatonfüred (5.)
8. Pécs (8.)
9. Hévíz (10.)
10. Debrecen (-)

Címkék: szállás, turizmus, Siófok, Balaton, gazdaság