Az egyik kaposvári étterem tulajdonosa pályázott a gyakornoki programra, amelynek segítségével három szakácsot szeretne kitanítani a következő időszakbnan. A Nemezetgazdasági Minisztérium uniós pályázatán 10 millió forintot nyert a cége.

- A legtöbb üzlet és étterem úgy hirdet állást, hogy lehetőleg gyakorlattal rendelkezőket keresnek. Ezt pedig valahol meg kell szerezni. Mi teret akarunk adni ennek a lehetőségnek - mondta a Turul Étterem és Panzió tulajdonosa, Nagy Gyula.

Országosan összesen 15 milliárd forint áll rendelkezésre a gyakornoki programban. Az első körben mintegy 180 mikro, kis és középvállalkozás kapott 1,2 milliárd forintnyi támogatást. Somogyból nyolc vállalkozás nyert, de egyre többeket érdekel a lehetőség.

A megyékben a szakképzési centrumokon keresztül lehet a pályázatokat elindítani. A támogatás futamideje 9 hónap, további 4 és fél hónapnyi továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel.

- A vállalkozások számára 100 százalékos térítést ad, fedezi a gyakornokoknak a munkabér költségét, fedezi a járulék költségét, illetve a szakmai anyag költséget is. Ezen kívül a vállalkozásoknál mentorokat tudnak alkalmazni, akik a gyakornokok szakmai munkáját segítik - árulta el a Kaposvári Szakképzési Centrum szakképzési referense, Kard János.

Az igényelhető támogatás legkevesebb 2 millió forint, legfeljebb 30 millió lehet. A pályázat folyamatos, így bármikor benyújtható a kérelem a Nemezetgazdasági Minisztériumhoz.

Címkék: gyakornok, program, gazdaság