Jelentősen drágulhatnak a közeljövőben a sörök, a csokoládék és a kávéféleségek - írta ma amerikai szakértőkre hivatkozva a Pénzcentrum. A jelentős drágulás után pedig az sem elképzelhetetlen, hogy némelyik termék teljesen eltűnjön a boltok polcairól.

A ClimateWatch magazin jelentése szerint az aszályok jelentősen megviselik Amerikában a komlótermesztést. De nem csak a termény sínyli meg a vízhiányzt, hanem maga a sör is. Sokan tartanak attól hogy a vezetékes víz hiánya miatt a jövőben talajvízből készül majd a nedű, ami az íze mellett a minőségét is megváltoztatná.

Fotó: The Strategist
Fotó: The Strategist

A kakaóbab legnagyobb mennyisége Indonézia és Ghána térségéből származik, ami jelenleg a legtökéletesebb hely a kakaóbab termesztésre. De az utóbbi időben már kevesebbet tudnak előállítani, mint korábban. A legnagyobb csokoládégyárak, mint például a Mars elkezdett meteorológusokat alkalmazni annak érdekében, hogy tanulmányozzák a változó időjárást és így készüljenek fel az időjárás kártékony hatásaira.

A kávétermesztésre alkalmas területek száma a világon csaknem 50 százalékkal csökkent a klímaváltozás miatt - áll egy tavaly megjelent tanulmányban. Ugyanis nemcsak az aszályok viselik meg a kávébabokat, de az éghajlatváltozás miatt egyre több betegség is megtámadja a növényeket.

Címkék: kakaó, klímaváltozás, sör, kávé, ár, gazdaság