"Amikor valakinek megtetszik egy lakás, akkor egy szándéknyilatlokoztatot töltünk ki" - magyarázta stábunknak az írásbeli vételi ajánlat lényegét Gócza Zsuzsanna, az Otthon Centrum Kaposvár vezetője.

A vásárlótól ilyenkor 2 százalékot kérnek biztosíttéként ami akár több száz ezer forint is lehet. Ez az összeg beleszámít a vételárba, azonban, ha nem jön össze az üzlet akkor visszaadják. Egyre több ingatlanközvetítő használja ezt a lehetőséget, mert sok volt a visszaélés.

"Voltak olyan extrém estek amikor az ügyvédnél vártuk a vevőt és közölte hogy ő nem jön mert talált egy jobb ingatlant és azt vásárolta meg. Ezek után lett, hogy először aanmgy hálózatok utána pedig a kisebbek is bevezették ezt a foglaló biztosítékot. Ami ah vásárolni akarunk nem egy nagy összeg viszonyt elveszíteni senki nem szeretné" - tette hozzá Gócza Zsuzsanna.

Vannak ingatlanközvetítők, akik továbbra sem kérnek ilyen biztosítékot. Ők azt mondják: inkább személyesen beszélik meg akár többször is az ügyfelekkel a részleteket.

"Én úgy gondolom, hogy mindig az a célravezető, hogy a feleket, a vevőt és az eladót egymással szemben leültetjük és egyzetetünk, próbálunk olyan közös megoldásban gondolkodni ami mindkettő félnek eredméynes. Úgy gondolom ekkor az ingatlanközvetítőnek még nem kell semmiféle összeget átvennie" - válaszolta Oláh Miklós, a Géniusz 99 Ingatlanközvetítő ügyvezetője.

Biztosítékkal vagy anélkül de abban egyetértenek az ingtalanközvetítők, hogy folyamatosan nő a lakás eladások száma. Jelenleg Kaposváron a kisebb felújított paneleket keresik a legjobban.

A szakértők szerint a kereslet élénkülésével idén kis mértékű áremelkedés várható az ingatlanpiacon.

Címkék: vételi ajánlat, ingatlan, vásárlás, gazdaság