Több mint hárommilliárd forintnyi mezőgazdasági kár keletkezett tavaly az időjárás miatt Somogyban. Több gazda a kárenyhítési alapból kaphatott támogatást, amelyre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál pályázhattak.

A köztestület munkatársainak azonban a kárrendezés mellett számos feladatuk lesz az idén is.

"Alapvetően az egységes kérelmek beadásában kell segítenünk, de emellett segítünk a nitrátjelentések, motitoring jelentések beadásában és a fagykár és viharkár és egyéb bejelentésekben" - mondta Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

Birtokos néven egy telekommunikációs csomagot is bevezetnek idén, amekyben a gazdák kedvezőbb tarifákkal telefonálhatnak. Emelett a kamaránál azt is tervezik, hogy 2018-ra az egész országban kiépítik a jégelhárítő rendszert.

Az ősteremelők papíralapú igazolványait mára egy plasztik kártya váltotta fel, amellyel a vállalkozók akár okostelefonon is nyomon követhetőek és ellenőrizhetőek.

A kamara somogyi szervezetenek egy mai tanácskozásán megtudtuk: idén is szolgáltatni szeretnének a gazdáknak és továbbra is tervben van néhány feldolgozó létrehozása a megyében. Készül egy somogyi szőlő-, illetve borstartégia is.

"A termelés, a borvidék termelőinek a felkarolása, a másik egy marketing jellegű, áprilisban Kaposváron mutatkoznának be a dél-balatoni borászok, sajtosok, húsfeldolgozók megmutathatnák magukat, úgy érezzük fontos, hogy a bormarketing javuljon" - mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

2017-ben egyébként egy megújult tagdíjfizetési rendszer bevezetését is megkezdi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ennek lényege, hogy a kamarai szolgáltatások díjait le lehet majd vonni az éves tagdíjból.

Címkék: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ügyintézés, somogy megye