Csaknem 20 hektáron már elkedték a napokban a metszéseket Ordacsehiben. A tél eddigi szakaszában enyhe volt az idő, ami miatt már beindult az élet a tőkékben, így neki kellett állni a munkálatoknak. Több mint huszan fognak dolgozni a következő hetekben.

szőlőmetszés

A szőlősgazdák szerint szépen beértek a tavalyi vesszők, és a kedvező időjárás miatt sokkal kevesebb a tőkéket ért betegség, mint tavaly. Ezeknek is köszönhető, hogy jó termésre számítanak a szakemberek.

"Tavaly nagyon enyhe telünk volt, most tökéleketes ez a nappali mínusz 2-3 fok, bár a szélnek annyira nem örülünk mert kicsit kellemetlen így munka közben. Este egy 10 fokos fagy jót tesz a szőlőnek mert a kórokozók elfagynak és ezért könnyebb lesz jövőre a növényvédelem." - árulta el Bohus Zoltán, a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazagtvezetője.

szőlőmetszés

Mínusz 20 fokban azonban már károsodhatnak a vesszők és a rügyek is. A szőlészek és a borászok remélik, hogy tartósan nem lesz ilyen zord az idő, bár erre most egyre nagyobb az esély a következő napokban. Ha minden jól alakul, akkor március elejére befejeződik a metszés a Balatonon.

Címkék: metszés, szőlő, hideg, Balaton, gazdaság