Egy ipari parkot szeretne létrehozni Kaposmérő. A Balatonkertész Szövetkezettel közösen pedig egy nagy méretű hűtőház felépítését tervezik, több mint 500 millió forint pályázati forrásból.

A település ezen kívül energetikai megújításra is igényt nyújtott be a területi operatív programba. A pályázatoktól nemcsak új munkahelyeket, hanem több adóbevételt is remélnek.

"Mi elsősorban az iparűzési adónk bevételének növelésében gondolkodtunk. Szeretnénk egy kicsit ha több lenne a bevételünk. Ezek a bérbeadásokból és az iparűzési adókból lehetséges" - mondta Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere.

A pénteki Széchenyi Programiroda által szervezett konferencián elhangzott: az előző uniós ciklushoz képest sokkal jobban ki tudja használni a pályázati forrásokat Somogy. Gelencsér Attila szerint, a visegrádi országokat is 30 százalékkal meglőzzük a kifizetések tekinettében is.

null

"A megítélt támogatások tekintetében a legjobbak között van Somogy és az ezer vállalkozásra jutó vállalkozásoknak járó források tekintetében is az első négyben vagyunk. Ezen kívül a koponyánként, azaz a fejenként lehívott európai pénzek tekintetében is ott vagyunk a dobogón" - tette hozzá Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő.

A 2020-ig tartó Széchényi Program pályázati felhívásinak több mint 70 százaléka már megjenet.

"Ez több mint 10 ezer milliárd forint, ami ebben az időszakban rendelkezésre áll. Ennek a legnagyobb szelete gazdasági célokat szolgál. Ennek van egy külön operatív programja, amit gazdaságfejlesztési és innovatív programnak hívnak. De emellett számos operatív program van, ami kifejezetten energetikával vagy terület és településfejlesztéssel foglalkozik" - válaszolta Gál Gyula, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója.

A szakemberek szerint a 2020-ig tartó uniós uniós ciklus vissza nem térő lehetőséget jelenthet a somogyi kis és középvállalkozóknak. Ezzel pedig a megye gazdasága is jelentősen élénkülhet.

Címkék: széchenyi programiroda, európai unió, forrás, somogy megye, gazdaság