Idén is rázógéppel takarítják be a diót Lengyeltótiban. Míg tavaly 10 kilónyi termés jött le egy fáról, most a gazda örül, ha 1-1,5 kiló termett.

"80 százalékos kárt becsülünk a betakarítás végére. Látható, hogy fajtánként változó, a későn kihajtó fajták jobban károsodtak, mert akkor voltak zsengék a hajtások" - mondta Dankó József, a Juglans Kft. tulajdonsa.

A tetemes termésveszteség egyik oka a tavaszi fagy, a másik pedig egy kártevő. A dióburok-fúrólégy nagyjából öt éve jelent meg Nyugat-Magyarországon.

null

"A légy rendkívül ravasz jószág. A zöld burokra rárakja az ovális tojásait, kikelnek a nyüvek amik gyönyörűen berágják magukat és elfolyósítja a burokrészt" - magyarázta a kártevő pusztítását Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja.

Az időjárás és a kártevők is okai tehát annak, hogy szinte elvétve találni csak diót a kaposvári piacon.

"Nagyon kevés volt, nagyon sok barna van benne, el van feketedve, ezt alig lehet eladni" - mesélte tapasztalait Horváth Lajosné, egyéni vállalkozó.

Szakértők szerint egyébként a dió nemcsak finom, hanem egészséges is: szinten tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, illetve vérzéscsillapító hatása is van.

Címkék: dióburok-fúrólégy, dió, termés, csökkenés, gazdaság, fagy