Mezőgazdaság, építőipar és vendéglátás. Ezek azok a területek, ahol a legtöbbször felejtik el bejelenteni a munkavállalókat. A szakemberek szerint Somogyra, főleg a Balaton miatt, a korábbi időszakban nagyon is jellemző volt a feketefoglalkoztatás.

"Néhány vállalkozó úgy gondolta, hogy így spórol a közterheken és elsősorban a turisztikai területeken volt ez jellemző. Egy időben elég gyakran változtak az üzletek bérlői és kevésbé ismerték az egyszerűsített foglalkoztatás jogintézményét, ezzel akár egy, vagy két napra is be lehet jelenteni alkalmazottat" - válaszolta Kertész Rezső, a KISOSZ megyei társelnöke.

A vendéglátósok érdekvédelmi szervezete tájékoztatókat szervezett annak érdekében, hogy tagjaik a jogszabályok keretein belül tudjanak gazudaságosan munkavállalókat foglalkoztatni.

A másik érzékeny terület az építőipar. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint, a feketefoglalkoztatás több szempontból is káros hatással van az amúgy is gondokkal küszködő ágazatra.

"Ezek a cégvezetők, akik feketemunkásokat alkalmaznak, ezek nincsenek tisztában ennek az erkölcsi súlyával. Egy üzemi baleset mit jelenthet, ha egy olyan embert ér, akit ő nem jelentett be. egzisztenciálisan tönkre tesz cégeket, embereket, embercsoportokat, tehát a veszélyét nem igazán érzékelik" - mondta Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke.

A adóhatóság országosan a munkaerőközvetítő cégeket is ellenőrizte. Somogyban ezen a területen volt a legnagyobb feketefoglalkoztatási fogás.

"Egy somogy megyei munkáltató 181 fő alkalmazottját elektronikus úton jelentette be, ám technikai probléma miatt a bejelentéseket nem lehetett feldolgozni. A munkáltató a felszólítás ellenére nem rendezte a bejelentéseket, nem vette fel a kapcsolatot a Nav-val, a felszólításokra nem reagált, az ellenőrzés pedig bebizonyította, hogy 111 fő alkalmazott tekintetében a bejelentés nem történt meg" - tette hozzá Poszovácz Gabriella a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

A feketelista. hu összeállítása szerint a NAV listáján a gazdasági súlyt figyelembe véve a legtöbb feketén foglalkoztató cég Borsod-Abaúj, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki. Somogy az utolsó előtti. A városkat tekintve pedig Debrecen, Miskolc és Szeged vezet, Kaposvár pedig itt is utolsó előtti.

Címkék: feketelista.hu, foglalkoztatottság, somogy, kaposvár, gazdaság