A megye településeinek vezetői és jegyzői az elmúlt két napban a közigazgatás kérdéseiről is tárgyaltak, valamint az állampolgárokat érintő változásokról.

- Közelebb visszük az ügyfelekhez a közigazgatási ügyintézést. Január elsejétől minden első fokú hatáskör a kormányhivatal járási hivatalaihoz fog kerülni. Azt hiszem, hogy az ügyfeleknek ez egy jó hír - mondta a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Dr. Neszményi Zsolt.

A Belügyminisztérium helyettes-államtitkára bejelentette, hogy több pénz jut a jól gazdálkodó, a konszolidációból kimaradt önkormányzatoknak. Erre korábban 12 és fél milliárd forint költöttek

- Amikor május-június elején fölmerült az, hogy a költségvetési törvényhez hozzá kell nyúlni, akkor az a döntés született, hogy az erre a pályázatra szánt jövő évi összeget is hozzuk előre az idénre, így a módosítás után 25 milliárd forintunk van - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Dr. Dukai Miklós.

Szita Károly polgármester a megye gazdaságáról szólva elmondta, a GDP-t tekintve Somogy az utolsó harmadban kullog. Azonban vannak olyan gazdasági ágak, amelyek kitörést jelenthetnek. Ilyen a mezőgazdaság és a feldolgozóipar.

- Lényegesen nagyobb szerepet tölt be a mezőgazdaság és lényegesen alacsonyabb az ipar és ezen belül a feldolgozóiparnak a jelentősége. Csak, hogy mondjak egy számot is, a mezőgazdaság részesedése közel 12 százalék a megye által megtermelt GDP-ből, itt az országos átlag 4,7 százalék. Van egy adottságunk és azt jóra kell fordítani, kérdés az persze, hogy ezzel az adottsággal milyen mértékben tudunk élni - foglalta össze Kaposvár polgármestere.

A megye polgármesterei a terület és településfejlesztési programból megvalósítható fejlesztéseket várják leginkább. Somogy a következő években 43 és fél milliárd forintból gazdálkodhat. A falvaknak kész terveik vannak.

- Egyetlen középületünk maradt az elmúlt ciklus óta, az étkezdénk, ami egy régi, kis nemesi kúria. Nagyon rossz állapotban van, azt szeretnénk felújítani. ez a közétkeztetés, az iskolai étkeztetésnek a helyszíne - mondta Kaposmérő polgármestere, Prukner Gábor.

A településvezetők már csak azt várják mikor írják ki számukra a pályázatokat és mikor tudják elkezdeni a fejlesztéseket.

Címkék: tanácskozás, polgármester, siófok, gazdaság