Kaposszerdahely a kezdetek óta részt vesz a szociális tűzifaprogramban. A polgármester azt mondja: minden évben nagyobb az igény a fára, mint amennyiből gazdálkodhat a település.

- Van egy felső korlát, amit a közfoglalkoztatott létszám és a 80 feletti lakosságszámból lehet levezetni. Idén maximálisan 82 köbmétert igényelhetünk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fele szokott megérkezni. Tavaly 73-at igényeltünk, és 33 kaptunk - mondta Kaposszerdahely polgármestere, Prépost László.

Fejenként 1-2 köbméternyi tüzifát kapnak a rászoruló családok, amit az önkormányzat saját keretből még kiegészít.

Az akác, illetve a keményfa köbméterét átlagosan 17-20 ezer forint körül kínálják a fakereskedők. A hulladékfa a legolcsóbbak közé tartozik, amelynek köbmétere 13 ezer forintba kerül.

Kaposváron tavaly 400 embernek adtak szociális alapon tüzelőanyagot, vagy biztosítottak tüzelőre pénzforrást. A támogatási kérelmeket a szociális irodán lehet beadni. Az igénylők átlagosan 10 és 30 ezer forint közötti összeget kapnak.

- Kaposvár Megye Jogú Város Önkormányzata azoknak a személyeknek nyújt első sorban támogatást, akiknél egyedül élő személy esetében az egy főre jutó jövedelem a 71 250 ezer forintot, vagy a családjában az 57 ezer forintot nem haladja meg, és más módon a tűzifa beszerzéséről nem tud gondoskodni - tájékoztatott a Kaposvári Szociális Iroda vezetője, Sovány Tamásné Varga Anita.

A tűzifát október végén szállítja ki a kaposvári városgondnokság a rászorulóknak.

Címkék: igénylés, tűzifa, szociális, gazdaság