Mindez a kaposvári Vármegyeházán hangzott el a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések” tárgyú projekt támogatási szerződésének aláírását követő csütörtöki sajtótájékoztatón.

"Furcsa kettősség jellemzi a foglalkoztatást megyénkben, egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerő hiánya is. Míg ma is sokan keresnek munkát Somogyban, addig több munkaadó azt panaszolta, nem talál szakképzett munkaerőt. A probléma gyökerei hosszú-hosszú évekre nyúlnak vissza. Korábban olyan szakmákat adtak fiataljaink kezébe, mellyel nem tudtak elhelyezkedni, nem találkozott a szakképzett munkaerő a piaci igényekkel. Az elmúlt években történt elmozdulás, megkezdődött a szakképzés átalakítása. A munkát keresők számának csökkenéséhez azonban elengedhetetlen a gazdaság motorjainak beindítása, ám emellett jól működő munkaerőpiac kialakítása a cél. Ebben segíthet az 1,878 milliárd összköltségű foglalkoztatási paktum, melynek végrehajtása során összhangot kell teremteni munkaerő kínálat és munkaerő kereslet között, a konkrét vállalkozói igényekre konkrét válaszokat kell adni"hangsúlyozta Jakó Gergely, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elmondta, hogy 8 paktum segítheti Somogyban a foglalkoztatás növelését, majd az elmúlt időszakban befejeződött és jelenleg is futó foglalkoztatást segítő képzésekkel kapcsolatban kiemelte: a különböző munkaerőpiaci programokon (TÁMOP, GINOP) részt vevők közül eddig közel 1700-an részesültek bérjellegű támogatásban, illetve több mint hétezren képzésben.

A foglalkoztatási paktum sikeres megvalósításával elérhető, hogy aki tud, akar és képes, mindenki dolgozhasson Somogyban. Cél, hogy versenyképes tudáshoz jussanak a program résztvevői. Ennek elősegítése érdekében a megyei kormányhivatal koordinációs szerepével összhangban bevonják a munkáltatói és munkavállalói képviseleteket, így jobban tudják azokat a térségeket támogatni, ahol nagyobb szükség munkaerőre és ahol nagyobb a munkanélküliség.

null

Az 1,878 milliárd költségű, 100 százalékos támogatottságú, 2021. augusztus 15-ig tartó programba 1217 főt vonnak be, az álláshoz jutók számának el kell érnie az ötszázat, illetve a támogatási projekt lezárása után hat hónappal még legalább 200 embernek kell dolgoznia.

A TOP-5.1.1-15-SO1-2016-00001 azonosító számú projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A Közreműködő Szervezet (KSZ) feladatait a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának igazgatója ismertette. Tapsonyi Tünde elmondta: az augusztus 30-án aláírt foglalkoztatási paktum az első támogatott TOP pályázat Somogyban, melynek végrehajtása ma, szeptember elsején kezdődik. Képzett munkatársakkal segítik a különböző háttérfeladatok ellátását, a támogatást igénylőkkel és a kedvezményezettekkel történő kapcsolattartást.

A paktum mellett további 17 Somogyra vonatkozó pályázat jelent meg a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 28,5 milliárd forintos keretösszeggel, melyre eddig 222 pályázat érkezett 42,2 milliárd forintos igénnyel. Az elbírálások folyamatosak, 1-2 héten belül újabb támogatási szerződések aláírása történhet meg.

Címkék: 9 milliárd forint, Somogy Megyei Önkormányzat, növelés, konzorcium, Somogy Megyei Kormányhivatal, foglalkoztatás, gazdaság