Harmad annyi termés van Orgel László almafáink, mint tavaly. Van olyan fája, amelyen egy szem alma sem termett. Szilva és barackfáin is jóval kevesebb gyümölcs volt idén, mint a korábbi években. A tavaszi fagyok és a sok esőzés ugyanis nem tett jót a gyümölcsöknek.

"A cefre után igen nagy a kereslet, mivel a megye több pontján Barcson, Kadarkúton, sőt még Baranyába is óriási fagykárok voltak és a Balatonról is keresnek van-e eladó cefregyümölcsöm" - tette hozzá Orgel László.

Idén a pálinkafőzőknek is kevesebbszer kell dobniuk a tűzre. Király János idén július közepén állt neki a főzésnek. Sok cefre azonban nem érkezett hozzá és van amelyiknek a minősége sem az igazi.

Idén a rácegresi főzdében a tervek szerint már karácsonyra végeznek a főzésekkel. Nagyjából feleakkora forgalomra számítanak, mint tavaly.

"Jelen pillanatban 50-60 százalék is lehetséges, körtéből nem nagyon mutatkozik, az aratási körte viszonylag nagy mennyiségbe jött, idén nem jött semmi. Meglehetősen rossz hírek vannak körteügyben, szilva ügyben sem jók a kilátásaink, a szőlőre meg nem is merek gondolni" - válaszolta Király János, a Király Bérfőzde tulajdonosa.

A jövedéki adó változásai és a gyümölcshiány miatt a magán- és a bérfőzések száma egyaránt csökkent idén a megyében.

"Jelenleg Somogy megyében 42 bérfőzde üzemel, amelyeket a NAV folyamatosan ellenőríz. A tavalyi év azonos időszakához képest 50-60 százalékos visszaesés mutatkozik" - mondta Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Évente egyébként csaknem 5 millió liter pálinka készül Magyarországon. Az egy főre eső éves pálinkafogyasztás pedig jelenleg 3-3,5 liter között mozog hazánkban.

Címkék: kevés, gyümölcs, pálinka, eső, fagy, nyár, gazdaság