A jogszabály értelmében most már például a masszőröknek is be kellene szerznie szeptember 30-ig egy online pénztárgépet. Rakita Ernő azonban azt mondja: forgalma alapján nem tudná kitermelni sem a kassza árát, sem annak a fenntartási költségeit. Így ő, mivel lehetősége volt rá, inkább a számlaadásnál marad.

- Ez egy elég nagy, 150-200 ezer forintos beruházás lenne. Természetesen vannak fenntartási költségei is: éves szinten pluszban még 30-40-50 ezer forint a megvétel után. Ezért is választottam a számlaadást inkább. Megvan a maga vonzata, havonta egyszer be kell jelenteni a NAV-hoz, de úgy gondolom, ennyit megér - mondta Rakita Ernő, masszőr.

Az autó- és motorszerelők a másik nagy csoport, amelyiket érinti az online pénztárgép mostani beszerzése. Az indoklás szerint azért van erre szükség, hogy a biztonság érdekében nyomon követhető legyen, milyen alkatrészeket építettek be a járművekbe.

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály idén márciuban jelentette be, hogy a masszőrök, illetve az autó és motorszerelők mellett a plasztikai sebészeknek, a diszkósoknak, a ruhatisztítóknak, valamint a fittnesz és testedzőtermeknek kell online kasszákat beszerezniük szeptember végéig.

- A kormány adópolitikájának a sarokköve az, hogy be kívánjuk szedni az adókat, ezeknek az adóknak a mértékét pedig csökkenteni kívánjuk, tehát ahogy az elmúlt hónapokban is történt akár a vállalkozások, akár a magánszemélyeket terhelő adóknak a mértékét csökkenteni tudtuk és nyilvánvaló, hogy egy ilyen hozzállással szigorúan lépünk fel azokkal szemben, akik kibújnak az adózás alól - mondta a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály.

A kormány januártól újabb szektorban vezeti be az online pénztárgépet. Ezek várhatóan a pénzváltók és a személyszállítók lesznek.

Címkék: kassza, nav, online, gazdaság