Iharosban a málna után, most a szedret szedi a Beke család. Azt mondják: azért maradnak csak talpon, mert nem kell fizetniük a napszámosokat, hiszen a család apraja-nagyja segít a szedésben.

Jelenleg 700 forintot kapnak a málna, 400 forintot pedig a szeder kilójáért. Így viszont alig marad hasznuk a termésen. Szerintük a felvásárlási árat legkevesebb harmadával kellene emelni.

"A málnánál olyan ezer forint lenne jó, a szedernél 600-700. A minőség meg akkor jó, ha szép időnk van. Idén ez is sok gondot okozott nekünk" - mondta Beke Antalné, málna- és szedertermesztő.

Az alacsony felvásárlási ár miatt itt, Iharosaban a többség felhagyott a málnatermesztéssel. Pedig a 70-es években minden háznál foglalkoztak vele. Most alig maradtak néhányan.

"Van egy ilyen beetetési időszak a málnaszezon kezdetén, hogy ezer forintos és akárhányszáz forintos áron is megveszik a málna kilóját. Ez tart két három napig. Utána beáll a pár száz forintos árra." - válaszolta Horváth Győző, Iharos polgármestere.

Nemcsak Iharosban, hanem Somogyban is jelentősen csökkent a málna termőterülete. 10 év alatt, harmadára. Jelenleg csupán 14 hektáron foglalkoznak vele. Ráadásul a termelőknek az országba áramló olcsó, szerb és ukrán málnával is fel kell venniük a versenyt. Az agrárkamara megyei elnöke szerint: a termelők összefogásra lenne szükség.

"Egyvalaki nem tudja megvalósítani azt a volumenű feldolgozót, amire szükség lenne. És amire utaltam már ez csak gazdaösszefogással lehetne. És az összefogás hiánya sajnos gátat vet ennek" - tette hozzá Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Ráadásul az összefogás a piacok bővítésében és például a termeléshez kapcsolódó különféle költségek csökkentésében is segíthetné a termelőket.

Címkék: termelés, málna, csökkenés, piac, ár, munka, gazdaság