Ipari gépész, gépi forgácsoló, villanyszerelő. Ezek a szakmák évek óta keresettek Somogyban. A megyében ezekkel együtt idén húsz hiányszakmát határoztak meg.

A nappali tagozatos hiányszakmát tanuló diákok havonta akár 30 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak. Emellett további jövedelem illetheti őket a szakmai gyakorlaton is. Számítások szerint ezekkel, illetve a különféle szociális juttatásokkal együtt ezek a tanulók a minimálbér összegét is megkereshetik. Ez is oka annak, hogy Kaposváron is egyre többen iratkoznak be az ilyen képzésekre.

"Statisztikailag kimutatható, hogy a hiányszakmák népszerűbbek lettek, onnantól kezdve, hogy ösztöndíj is jár mellé. Több olyan szakmánk is van, amelynek a tanulólétszámai nőttek, ilyen például a bádogos" - árulta el a Kaposvári Szakképzési Centrum szakképzési referense, Kard János.

Ha valaki hiányszakmát szeretne tanulni, Kaposváron több intézményben is megteheti.

"Minden olyan szakmában - legyen az nappali munkarend vagy esti munkarend szerinti képzés - ahol megfelelő jelentkező szám van, indítunk osztályokat. A 20 hiányszakma közül a mi szakképzési centrumunk 11 tagintézményében 17-et tudunk kínálni" - tájékoztatott a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Csiba Ágota.

Kaposváron az egészségügyi szakképzések is nagyon népszerűek. Idén már ezek között is vannak hiányszakmák.

"Nagyon fontos, hogy hiányszakmának minősítették a gyakorló ápolót, és a gyakorló mentőápolót. Ezekkel a szakmákkal mindenképpen el fognak tudni majd helyezkedni a tanulók. Ráadásul a gyakorlatot a Kaposi Mór Oktató Kórházban fogják letölteni, tanulói szerződés keretében" - mondta a Szigeti Gyula-János Egészségügyi Szakképző Iskola tagintézmény-vezetője, Veiger Katalin.

A képzésekről bővebb információt az oktatási intézmények weboldalain, vagy a Kaposvári Szakképzési Centrum Kontrássy utcai irodájában kaphatnak az érdeklődők.

Címkék: hiányszakma, okj, szakképzés, gazdaság