A Femina.hu szedte össze az ország legkisebb városainak listáját, melyen a somogyi fürdőváros a harmadik helyen szerepel. Első olvasatra ez egy negatív statisztikának tűnik, de ha közelebbről megnézzük a dolog, akkor kiderül, hogy Igal büszke lehet magára emiatt is.

Városi rangot a legtöbb országban a település lakossága alapján adományoznak, így van ez többek között Franciaországban, Japánban és Izlandon is, nálunk azonban más a helyzet. Magyarországon az is fontos szempont, hogy egy település központi szerepet töltsön be környezete életében, így megkaphatja akár a város rangot is.

Fotó: Igal.hu
Fotó: Igal.hu

Igal közismert a régióban termálfürdőjéről, nem csak az országból, de külföldről is sok turista látogat el a helyi gyógyfürdőbe. A bizonyítottan gyógyhatású, 81 Celsius fokos vízzel rendelkező fürdő 1960 óta működik és évente több mint százezren látogatják.

Ez is közrejátszott abban, hogy 2009-ben Sólyom László, akkori köztársasági elnök városi címet adományozott Igalnak, ami így Somogy 16. városa lett, úgy hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint 2015-ben mindössze 1305 lakossal rendelkezett.

A legkisebb városok teljes listája itt található.

Címkék: legkisebb, gyógyfürdő, termál, Igal, város, gazdaság