Folyamatosan dolgoznak a csatornahálózat kiépítésén Somogytúron és Somogybabodon is. A településen élők egy részét már zavarja a nagy zaj és a por is. Mások azonban, örülnek, hogy hamarosan nem kell szippantós autót hívni havonta.

- Készüljön el, az a lényeg. Nem szólok hozzá semmit. Akadnak olyanok, akiknek nem tetszik ez az egész beruházás - válaszolta stábunknak Lenhoffer Béla.

null

Somogybabod polgármestere azt mondja: a 30-as táblát nem tartják be az autósok így óriási a por és zajterhelés. A beruházásnak köszönhetően azonban a jövőben jelentősen kevesebbet kell fizetni a szennyvíz kezeléséért.

- Eddig 8 ezer forintért szállították el 5 köbméter szennyvizet a telepre. Ezentúl viszont sokkal kevesebbe fog kerülni a lakosságnak - mondta Káldi László, Somogybabod polgármestere.

Somogybabodon kívül jelenleg Somogytúr, Visz és Látrány településeken folyik a szennyvízhálózat kiépítése. 30 kilométernyi vezetéket fektenek le és 24 átemelőt építenek ki. Ez összesen 2,8 milliárd forintba kerül.

null

A Dél-balatoni szennyvízberuházás 22 települést érint és összesen 22 milliárd forintba kerül. A csatornahálózat kialakítása a további fejlődést jelentheti a települések számára.

- Mintegy két tucat települést érint a Balaton térségében és ez azért nagyon fontos a környezetvédelmi előírások betartásán túl, mert a Balaton törvény nem teszi lehetővé, hogy ahol nincs kiépített csatornahálózat oda építési engedélyt adjanak ki a hatóságok. Éppen ezért azokon a településeken, ahol ez nem állt rendelkezésre ez gyakorlatilag a fejlődés végét jelentette - tette hozzá Móring József, fejlesztési miniszteri biztos.

A hat somogyi térségből négyben már elkészült a beruházás. A tervek szerint év végére a somogytúri és a siófoki fejlesztést is befejezik.

Címkék: somogybabod, somogytúr, dél-balaton, csatornázás, fejlesztés, gazdaság