Az egyik kaposvári ingatlanközvetítő mindössze egyetlen kiadó albérletet tudott mutatni stábunknak. A két és fél szobás lakást 55 ezer forintért lehet kivenni havonta. Ráadásul még kis terasz is tartozik hozzá. Boldizsár Balázs azt mondja: óriási az igény a bérleményekre, de sokszor nem tudják kiszolgálni az ügyfeleket.

- Nagyon kevés a kiadó lakás Kaposváron. Ezek nagyon hamar elkelnek egyébként, ha meghirdetjük, akkor pillanatokon belül ki lehet adni. Általában jó minőségű lakások van szó, ezeket az ingatlanokat nagyon keresik a városban - tette hozzá a Boldingatlan Kft. ügyvezetője.

Annyira keresettek az albérletek, hogy szinte alig találni a városban. Éppen ezért az árak is emelkedetek.

- Elfogadható albérletet csak 60 ezer forinttól lehet Kaposváron találni. Ennél olcsóbban akkor, ha vagy nagyon kicsi, vagy ha a minősége nem olyan. Az árak az elmúlt évhez képest 20- 25 százalékkal emelkedtek - válaszolta Ház Gergely, a Ház Ingatlan vezetője.

Míg néhány éve 30-40 ezer forintos albérleti díjat kértek havonta a lakástulajdonosok, addig ma már 50-60 ezret. A belvárosi nagyobb lakásokat pedig 90-100 ezerért is ki lehet adni havonta.

Az ingatlanközvetítők azt mondják: az albérlet hiánya élénkíti a lakáspiacot. A pénzes vevők ugyanis egyre gyakrabban a bérlés helyett, inkább ingatlant vásárolnak. A szakemeberek szerint ez még mindig az egyik legjobb befektetés, hiszen, ha kiadják, akkor a banki kamatnak akár a 20-szorosát is megkaphatja a tulajdonos.

Címkék: helyzet, albérlet, felvételi, egyetem, kaposvár, gazdaság