A január óta működő rezsi-, és bürokráciacsökkentés révén csaknem 8 ezren válhatták ki személyi okmányaikat ingyenesen..

- Az okmányirodákban, illetőleg a kormányablakoknál a személyi okmányok területén jelentkezett ez döntően. Már most látható, hogy a tavalyi évhez képest jóval megnőtt ezek kiadása. Persze ezt nyilvánvalósan az is jellemzi, hogy ciklikusan jár le a szemékyazonisító okmányok érvényességi ideje - tájékoztatott az SMKH Kaposvári Járási Hivatalának vezetője, Kimmel József.

A már futó közigazgatási rezsicsökkentésnek köszönhetően az idei év első felében a magánszemélyek mintegy másfél millió okmányt vehettek át ingyenesen, amivel 3 és fél milliárd forintot takaríthattak meg. Egyéb, több mint fél millió eljárásban pedig 3 milliárd forint megfizetése alól mentesültek az ügyfelek.

Most újabb rezsi és bürokrácia csökkentésbe kezdett a kormány. Az állampolgárok és a vállalkozások ismét javaslatokat tehetnek arról, hogy melyek azok az eljárások, amiket ingyenessé tennének, vagy díjait mérsékeltetnék, illetve mit egyszerüsítenének.

- Azt hiszem, hogy ez a második körű vélemény kikérés megint fontos eredményket fog hozni. Remélhetőleg a polgárok elégedettebbek lesznek a közigazgatással és ráadásul még anyagilag is jobban fognak járni - mondta az SMKH kormánymegbízottja, Neszményi Zsolt.

A kérdőíveket a kormányablakokban lehet megtalálni és azokat augusztus 19-ig tudják az érintettek kitölteni.

Címkék: hivatal, csökkentés, rezsi, gazdaság