2014 szeptemberének végén a több évtizedes múltra visszatekintő, 12 ezer hektáron és közel száz taggal működő Somogyi Hunor Vadásztársaság felszámolási eljárás alá került. A felszámolási eljárás oka a jelentős, ki nem fizetett vadkár és az elmaradt földbérleti díjak voltak.

A hitelezői regisztráció után a felszámolónak mintegy 21 millió forintnyi fizetési igényről kellett gondoskodnia. A felszámoló, Vályi Attila megjelenése ugyanakkor nem a társaság tevékenységének végét jelentette, hanem egy új lehetőség kezdetét.

A felszámoló új szabályokkal ugyan, de továbbra is engedélyezte a társaság tagjainak a vadászatot, új fizetős vendégeket szervezett és következetes, fegyelmezett gazdálkodása azt jelentette, hogy a társaságnak esélye nyílt a felszámolási eljárásból való kilábalásra, a hitelezők teljes körű kifizetése mellett.

A szoros szabályozás elsősorban a gazdákkal való együttműködésre kellett, hogy koncentráljon, hiszen nem lehetett, hogy ismét azon a területen adósodjon el a társaság. Ezért:

- át kellett alakítani a vadkár megelőző tevékenységet, melynek keretében több kilométer hosszan villanypásztor-vezetéket épített és tart fenn a vadásztársaság.

- mintegy 10 hektáron vadföldeket létesítettek, azokon nem folytatnak vadászati tevékenységet, hisz annak a vad táplálása a feladata, megelőzve, csökkentve ezzel a gazdálkodók területeire eső esetleges károkat.

- az esti vadászatok, riasztások kezelhető mértékűre csökkentették a vadkárokat.

A felszámolási eljárás időpontja két időszakra osztotta a társaság gazdálkodását. Az eljárást megelőző időszakra, s az azt követőre:

- a 2014 őszi, 2015-ös, s a 2016 év első félévének kötelezettségeit a társaság már megfizette a földtulajdonosoknak, partnereinek.

A felszámolási eljárást megelőző időszak elmaradt követeléseit pedig:

- a 2016 június 10-ei közgyűlésen a vadásztársaság tagjai arról határoztak, hogy kezdeményezik a felszámolási eljárásból való kilépést akként, hogy a bejelentett hitelezői igényt teljes mértékben kifizetik a hitelezőknek.

- a társaság megbízásából eljáró ügyvéd átutalta a hitelezőknek a teljes elmaradt hitelezői kárt, így a földtulajdonosok a földtulajdonosi közösség vezetőjétől kérhetik elmaradt, az elmúlt években ki nem fizetett bérleti díjakat.

A Somogyi Hunor Vadásztársaság vezetői és tagjai bíznak abban, hogy a régi szervezet megújulva, az elmúlt két évben már bizonyított szabályok mentén sikeres partnere lesz a környékbeli gazdáknak, földtulajdonosoknak, s sikeresen végzi majd vadgazdálkodási tevékenységét is!

Címkék: Hunor, vadkár, felszámolás, vadász, Somogy, erdő, gazdaság