Folyamatosan dolgoznak az aratógépek Somogyban. Ezekben a napokban takarítják be ugyanis a repcét, illetve az őszi árpát és az őszi bűzát. Répáspuszta határában, ezen a 25 hektáros területen a tavaszi jég kicsit visszavetette a kalászok fejlődését.

Az egyik általunk megkérdezett mezőgazdasági vállalkozó azt mondja: a jég nem tett jót a búzának, éppen ezért ő tavalyinál alacsonyabb, nagyjából hektáronkénti 6,2 tonnás termésátlaggal számol. Igaz, az országos átlag 5,5 tonna hektáronként.

- Az idei búzatermésünk elmarad a tavalyitól, mot már tisztán látszik, úgyhogy az aratásnak a fele megtörtént. Tavaly 7,3 tized volt a szövetkezet átlaga, idén szerintem 6-6,2 lesz. A búza minőségével nem lesz gond. Mert 86-87-es hektoliteres súllyal takarítjuk be a gabonát. Ami arra enged következtetni, hogy a beltartalmi értéke megfelelő lesz - mondta Laczkovics Sándor, a Magyaratádi Barátság MG Szövetkezet elnöke.

Ennek ellenére a felvásárlási árak nagyon nyomottak. 10-15 évvel ezelőtt voltak ilyen alacsonyak. Most 40 ezer forint körül mozog a búza tonnánkénti felvásárlási ára. A gazdák önköltsége azonban ennél jóval több. A MAGOSZ somogyi elnöke szerint, ha nem történik változás az árakban, akkor sokaknak nem éri majd meg gabonát termeszteni.

- Ha egy munka nem éri meg akkor nem szabad csinálni. Ez egy örök érvényű dolog. Tehát ma át kell gondolni nagyon keményen hogy az ősszel vetünk. Tehát azok a gazdák akik vezsteséget termeltek most. Azoknak el kell gondolkodni, hogy egyáltalán vessenek avgy ne vessenek - válaszolta telefonos megkeresésünkre Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke.

Az érdekvédők szerint a termelőknek szövetkezetekbe kellene tömörülniük, akkor ugyanis közösen tudnának fellépni a gabonapiacon.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt
MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Azt azonban most még nem tudni, hogy az alacsony felvásárlási árak, hogyan befolyásolják majd a liszt árát. A pékek szerint, ha csökken is a liszt ára, azt nem tudják érvényesíteni a kenyér árában, mert költségeiknek csupán a felét teszi ki ez az alapanyag.

- A kenyér árát egyelőre a liszt ára nem fogja befolyásolni. Mert ugye 5 éve nem emeltünk már árat. És mindenféle adalékanyagok amiket mi ugye nem használunk, de az energia, a minimálbér annak a járulékai mind mentek fölfelé, ez mind biztosan a pékségeknél enm fogja azt eredméynezni, hogy csökken a kenyér ára - mondta Ojtó Lajos, a Slendy Kft. ügyvezetője.

Ráadásul, a szakemberek szerint ahhoz, hogy a pékek nem menjenek el külföldre dolgozni, béremelésre lenne szükség az ágazatban. Ezt azonban a sütőipra szereplői jelen pillanatban legfeljebb a kenyér árának emeléséből tudnák kigazdálkodni.

Címkék: liszt, kenyér, aratás, búza, 2016, somogy, gazdaság