Hétfő reggel óta dolgoznak a kombájnok Rácegres határában. Az őszi árpa mellett most a repcét takarítják be. Magyaregresen pár nappal korábban indult az aratás. Ugyan itt később tudták csak elvetni az árpát, mégis jó termésátlaguk lett.

A termés tűrhető volt, sőt inkább azt mondom kimagasló. 88 mázsa lett a termésünk rajta, ez őszi árpa egyébként. - mondja Kozári Tibor az egyik terület tulajdonosa.

a9 aratas idejen somogyban.jpg

Az időjárás kegyes volt a növényekhez, volt elegendő csapadék és napsütés is. Egyes területeken ugyan a jégverés gondot okozott a földeken, de összességében Somogyban nem számottevő a kár.

Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédõ Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja szerint voltak izgalmas időszakok, volt amikor jég jött és néha fenyegetett rozsda és vírusbetegségek, de a termlők kiállása, meghozta az eredményét. Már csak azért kell Drukkolni, hogy a betakarítás ne egy csapadékos időjárást fogjon ki.

Fotó: H. Szabo Sándor
Fotó: H. Szabo Sándor

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint is ígéretesnek tűnik az idei termés. Őszi árpából átlagosan 5 tonna per hektárral számolnak. A felvásárlási árak viszont alacsonyabbak a tavalyinál.

Sajnos a felváráslási árak ellen mi nem tununk tenni. Tudjuk, hogy kevesebbek, mint az előző esztendőben. 35-37 forint körül van az árpa, jelen pillanatban. Ez kataszrófális a termelő részére és 40 forint vagy alatta a búzáért, amit most ígérnek. - árulta el Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A tervek szerint az őszi árpa és a repce aratásával 2-3 héten belül végeznek, Péter-Pál napja környékén pedig a búza következik. Országosan körülbelül 5 millió tonna búzára számítanak.

Címkék: árpa, aratás, búza, somogy, gazdaság