Üzembiztosság, a lehető legkevesebb szolgáltatásszünet, az újonnan jelentkező energiaigények maradéktalan kielégítése - ezek a célok vezérlik az E.ON csoport hálózati elosztó társaságait. 2016-ban több tucat kaposvári fejlesztés várható, villamos- és gázvezetékeket, közvilágítási kábeleket cserél, illetve épít ki saját beruházásban a szolgáltató. A munkálatok a kaposvári üzem területén több, mint 600 millió forint értékben valósulnak meg.

A vállalatcsoportnak a kaposvári üzemei Somogyban 4244 km hosszú áram-, és 3108 km gázhálózati vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 618, illetve 307 km Kaposváron működik. Annak érdekében, hogy a meghibásodásokat megelőzzék, a szolgáltatás biztonságát fenntartsák, a hálózati infrastruktúra fejlesztése folyamatos. A nagyszámú beruházás összehangolása Kaposvár MJV Városüzemeltetési szakembereinek és az E.ON mérnökeinek napi szintű együttműködését igényli.

„Nem csak büszkeségre ad okot, komoly felelősség is, ha nagyszámú beruházás zajlik a városban. Fejleszt a város és a szolgáltató is. Az önkormányzat az elmúlt időszakban 300 millió forintot fordított a lámpatestek cseréjére, s ezt a munkát további 500 millió forinttal folytatja a következő években is. A fejlesztések összehangolása során azt kérem munkatársaimtól, és ebben partnereink az E.ON szakemberei is, hogy előzetes tájékoztatással, a munkálatok lehető leggyorsabb lebonyolításával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a beruházások a lehető legkisebb fennakadást okozzák a város életében.” – mondta el Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Elsősorban a földgáz elzáró szerelvények cseréje kapcsán kell majd időszakos forgalomi rend változásra számítani, de ez alatt az idő alatt is biztosított lesz a gázszolgáltatás. Mindössze az ún. átkötés idejére - ami néhány órás időintervallumot jelent - szünetel majd a földgáz-szolgáltatás. Ennek időpontjáról az érintettek szórólap útján előzetes tájékoztatást kapnak majd.

Kaposvár MJV és az E.ON közös célkitűzése, hogy a fejlesztések megvalósítása során a város lakosságát és az ott működő vállalkozásokat a lehető legrövidebb ideig zavartassa, ezért a beruházások ütemekre bontva valósulnak meg. Egy-egy vezetékszakasz cseréjét teljes burkolat helyreállítás követi, ezt követően kezdnek neki a szakemberek egy újabb szakasz bontásának. A munkálatok elvégzését követően az E.ON minden esetben gondoskodik a felbontott burkolat helyreállításáról, a környezet rendezéséről az eredeti állapotnak megfelelően. A beruházások során az elérhető legmodernebb technológia kerül beépítésre.

„Biztonság - ez az elsődleges szempontja annak a folyamatos és tervszerűen végzett beruházás sorozatnak, melynek keretében idén több, mint 600 millió forintot fordítunk Kaposvár és a megye gáz- és áramhálózatának megújítására. A célunk a megelőzés - még az előtt hajtjuk végre a berendezéseink, hálózatunk megújítását, hogy az üzemzavarok száma növekedni kezdene. A rekonstrukciók végrehajtását követően újabb évtizedekig biztonságos és zavartalan energiaszolgáltatásra adnak majd lehetőséget a cserében érintett hálózatszakaszok.” - mondta el Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., és az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.

Az első beruházások május végén indultak. A városban több, mint 50 ponton kerül sor társasházi főelzárók cseréjére – melyek üzemzavar esetén gyors beavatkozásra adnak lehetőséget -, illetve ezek környezetében az épületekbe bemenő, ún. leágazó acél gázvezetékeket is modern polietilénre cserélik a szakemberek. Ilyen munkálatok várhatóak többek között a Béke, valamint Petőfi utcában, a Zaranyi lakótelepen, 48-as Ifjúság útja és a Honvéd utca térségében, illetve az Iskola köz, Anna utca, Dési utca, Szántó utca térségében. Július végéig a város 14 pontján cserélik a szakaszoló elzáró szerelvényeket. Ezek a berendezések szintén üzemzavar esetén biztosítanak gyors beavatkozási lehetőséget.

A fejlesztési és rekonstrukciós munkák tervezésekor kiemelt hangsúlyt kapnak az idei évtől a közvilágítást érintő beruházások. A vasútállomás térségét követően a távolsági buszpályaudvar, Szent Imre utca, Béke utca, Honvéd utca közvilágítási kábeleit cserélik ki a szakemberek. Kaposvár MJV „okos” közvilágításának kialakításához hozzájárulva, 73 db transzformátor állomásban végezik el a szükséges műszaki beavatkozásokat az E.ON szakértői.

A közvilágítási munkák mellett továbbra is hangsúlyosak azok a fejlesztési, karbantartási munkák, amelyekkel az ellátásbiztonságot tudja a társaság továbbra is biztosítani, növelni. Az áramszolgáltatás zavartalansága érdekében az Izzó utca környezetében található iparterületet ellátó vezetéket, valamint a Jutai utat keresztező ipari célú középfeszültségű légvezetékeket újítják fel majd a szakemberek. Hasonló munkálatok, középfeszültségű légvezeték cserék várhatóak a Donneri városrészt ellátó vezeték Maros utcában is.

A szolgáltató a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, változatlanul, 15 nappal az üzemszünettel járó beruházások előtt írásos tájékoztatást küld minden érintettnek. Ezen felül a forgalmi rend változással, útfelbontással járó beruházásokról, azok megkezdése előtt a sajtón keresztül részletes információt nyújt a társaság a legszélesebb körű tájékoztatás érdekében. A kivitelezéssel járó esetleges átmeneti kellemetlenségek miatt a vállalat kéri ügyfelei és az érintett lakosság megértését, amit előre is köszön.

Kaposvár mellett a Somogy számos pontján is zajlanak beruházások 2016-ban. Többek között Siófokon körzetében 32 millió forint értékben újulnak meg a földgáz-vezetékek, Nagyatádon 11 millió forintos beruházásra, társasházi főelzárók és szakaszoló elzárók cseréjére kerül sor.
Siófokon és térségében 45 millió forint értékben kerül sor az áramhálózat üzembiztonságát fenntartó beruházásokra, Nagyatádon 18, Csurgón 11 millió forintos nagyságrendben. A megyében Kaposvár városával együtt több, mint 600 millió forint értékben kerül sor beruházásokra az idei évben.

Címkék: Eon, szolgáltató, fejleszt, gáz, áram, Kaposvár, gazdaság