A lakosság érdekeit szem előtt tartó hatékony és jó minőséget szolgáltató működést csak a szabályos és átlátható gazdálkodás alapozhatja meg, ezért Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke azt kérte Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökétől, hogy az eredetileg csak állami vállalatokra vonatkozó vizsgálatot terjesszék ki az önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságokra is.

"A megyei jogú városok elkötelezettek a korrupció elleni fellépésben, valamint a korrupciós helyzetek megelőzésében, ezért minden eszközzel ösztönözzük az önkormányzati tulajdonú cégeket az ÁSZ felmérésében való részvételre" - mondta Szita Károly a számvevőszék elnökével folytatott hétfői budapesti megbeszélést követően.

A vizsgálat annál inkább is indokolt, mivel az ÁSZ eddig végzett ellenőrzései rávilágítottak arra, hogy a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek.

Domokos László a találkozón felvetette, hogy a cégek szabályos, elszámoltatható, hatékony és a gazdaságos működésére fókuszáló összetett szempontrendszert az államin kívül az önkormányzati vállalatok esetében is érdemes lenne érvényesíteni. Szita Károly egyetértett a felvetéssel, és jelezte: a Megyei Jogú Városok Szövetsége támogatja, hogy az ÁSZ tapasztalatait, javaslatait megismerjék és hasznosítsák a cégek, valamint a tulajdonos önkormányzatok.

Szita Károly az MJVSZ egyik fórumán; fotó: MTI/Bruzák Noémi
Szita Károly az MJVSZ egyik fórumán; fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szita Károly már 2015 májusában is kérte, hogy az ÁSZ folytassa az önkormányzati közműcégek ellenőrzését, mind a 23 megyei jogú várost érintően. Az MJVSZ elnöke most üdvözölte, hogy az ellenőrzések akkor meg is kezdődtek és napjainkban is folyamatosan zajlanak.

Címkék: számvevőszék, ÁSZ, vállalat, MJVSZ, ellenőriz, cég, önkormányzat, város, gazdaság