A kaposvári Pylon-s Kft. mélyépítéssel foglalkozik. 6-7 éve vásárolták telephelyüket, melyet szeretne jobban kihasználni. A területen lévő épületet felújították és ennek szeretnének olyan feladatot találni, amivel újabb munkahelyeket is teremtenének. A cég a teljesítőképességétől függően néhány tízmillió forint hitelt venne fel.

-Egyelőre a gépeinket tároljuk itt és arra gondoltunk, hogy megtöltjük élettel ezt a kis helyet. Befejezés előtt áll az épület. Olyan tevékenységet kéne kitalálnunk hozzá, amivel tudjuk hasznosítani. - árulta el Spánicz János a Pylon-s Kft. ügyvezetője.

Ennek és a hasonló pénzügyi gondokkal küzdő kis és középvállalkozásoknak segíthet a versenyképesség növelését támogató uniós forrás. A teljes keret 44 milliárd forint. A vállalkozások egy és 600 millió forint közötti összeget vehetnek fel. Önerőként a beruházás 10 százalékát kell felmutatni, használt gépjármű esetén 20 százalékot.

A hitel felhasználható beruházásra, kapacitásbővítésre és forgóeszköz beszerzésre. A futamideje legfeljebb 15 év lehet. 150 millió forint hiteligény alatt egyszerűsített hitelbírálat lesz, és nem lesz szükség üzleti terv készítésére sem.

Ez egy olyan mentőövet jelent, ami megváltoztathatja a vállalkozásoknak az életét, átalakíthatja teljes egészében. Ilyen még az országban nem volt!

Így jellemezte a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke a hitelprogramot. Eddig még kölcsönhöz jutni is nehéz volt, valamint sokba került a cégeknek a hitelfelvétel. Daxner Gábor szerint, ezzel a hitelformával fellélegezhetnek a vállalkozások.

-Egy adott feladatot megfelelő minőségű eszközzel és megfelelő minőségű gazdasági környezettel tudja megvalósítani. Tehát, hogy ne kelljen dobogni a vállalkozói szíveknek, hogy most megcsináltam egy feladatot, kikűzdöttem, de vajon mikor fogják kifizetni, ha nem szerdán, akkor csütörtökön. Akkor már bajban vagyok, akkor már probléma ez. Itt lesz forgóeyszköz finanszírozás is és bátrabban tudnak vállalkozni a vállalkozók. - nyilatkozta stábunknak Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke.

Az első kamatmentes Európai Uniós vállalkozói hitelt péntektől kezdi el értékesíteni a Magyar Fejlesztési Bank, illetve a programhoz kapcsolódó pénzintézeti hálózat.

Címkék: kkv, vállalkozás, hitel, támogatás, gazdaság