Sokan azért kerültek Liget Időskorúak Otthonába, mert gyermekeik nem tudnak a nap 24 órájában felügyelni rájuk. Novák Margit 10 éve él itt, 3 gyermeke Nagykanizsán lakik. Azt mondja gyengénlátóként egyedül nem is tudna boldogulni. A nyugdíja egyelőre fedezi a szociális ellátás költségeit.

A tapasztalat szerint a hozzátartozók csupán néhány ezer forinttal tudják kipótolni a nyugdíjat, ha az kevesebb mint a térítési díj.

Az új jogszabály szerint az állam követelheti a hozzátartozótól az idősek ellátásáért járó összeget, ha azt a nyugdíj nem fedezi. Akár bírósági úton is perelhet.

- A leszakadó, létminimum alatt élő családok nagyon nehezen tudják majd megfizetni az idősellátó magán- illetve állami helyeket. Sorban állnak. Addig nyilvánvalóan valamilyen módon meg kell oldani a szülőkről való gondolskodást. Mindenképpen ez negatív dolgokat idézhet elő az idős beteg ellátásában - foglalta össze Szabó János, szociológus.

A nyugdíjasok megyei szervezeteinek elnöke szerint : az új jogszabály hátrányosan érintheti az időseket. Csak a jobb módúak életkilátásai nem csorbulnak.

- Ha áttekintjuk a magyar kereseti viszonyokat, akkor látszik, hogy nagyon sokan vannak akik saját maguk is anyagi gondokkal küszködnek és a család megélhetése is elég nehéz. Nem tudják az időseket segíteni. Sokszor inkább megfordul ez a dolog - tette hozzá Stikel János.

Somogyban az átlagnyugdíj 100 ezer forint körül van. Ez 30 ezerrel marad el a budapesti és 10 ezerrel az országos átlagtól.

Címkék: szülőtartás, idősotthon, kormány, gazdaság