Nagyberki 2014-ben egyszer már kapott 20 millió forintot az államtól, azért mert nem kerültek adósságba. Ez akkoriban nagy terhet jelentett a településnek, mert sok égető gondot nem tudtak megoldani. Minden forint helyét alaposan meggondolták.

- Mindig csak a legszükségesebb beruházásokat hajtottuk végre és mindig kiválasztottuk a legmegfelelőbb kivitelezőket, a legjobb árakat fogadtuk el és megversenyeztettük azokat, akik elvégezték a munkákat - válaszolta Deák Gyula, a település polgármestere.

Nagyberkiben a polgármesteri hivatal felújításán kívül az állami jutalomból sikerült néhány közutat és járdát megcsinálni. Több útszakaszra azonban ráférne még a javítás.

- Még 1960-ban építették meg ezeket a járdákat, amiből már két utcában mindkét oldalon sikerült felújítani a járdákat, ami még vissza van a régi kopott aszfaltburkolatoknak a térkövesre történő cserélése - tette hozzá Kaposvölgyiné dr. Hangyál Margit, jegyző.

Nem csak nagyberki, hanem még 92 somogyi település pályázhat a rövidesen induló újabb támogatási keretre. Mint korábban, most is másfél és húsz millió forint közötti összegre számíthatnak.

- Az idei évben is 12 és fél milliárd forinttal indultunk neki ennek a pályázati keretnek. Az önkormányzatok erre nyújthatnak be pályázatot. A lakosságszámtól függ, hogy egy-egy önkormányzat mekkora támogatást érhet el - mondta Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár.

Ezt a keretösszeget további tíz milliárddal bővíthetik, így a teljes összeg 22 és fél milliárd forint lesz.

Az érintett önkormányzatok többek között utak, hidak és járdák karbantartására, építésére, csapadékvíz-elvezetési rendszerek kialakítására, felújítására, energetikai, valamint az intézményhálózat bővítésére és korszerűsítésére fordíthatják a támogatásokat.

Címkék: gazdálkodás, támogatás, somogy, gazdaság, sport