Cselők Lilla a Pannon Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán tanul. Most harmad éves. Éppen a kötelező 14 hetes gyakorlatát tölti itt Kaposváron a Dologidő Kft-nél. Ő egyike azoknak a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak, akik diákmunkájukat iskolaszövetkezeten keresztül számoltatják el szakmai gyakorlatként. Azt mondja: ez azért is jó, mert így fizetést is kap érte.


Ahhoz, hogy a cégek fogadni tudják az egyetemistákat, rendelkezniük kell a megfelelő gyakorlóhellyel. Ezen kívül a munkavégzés jellegének meg kell felelnie a jogszabályban és az egyetem által előírtaknak. A munkaerő közvetítők szerint az új kezdeményezéssel, gyorsabban találnak megfelelő céget a szakmai gyakorlatukhoz a fiatalok.

- Ez jó egyrészt azért, mert mi be tudjuk gyűjteni a cégektől a lehetőségeket, hogy milyen szakmai gyakorlati képzéseket tudnak kínálni. Illetve a diákoktól pedig be tudjuk gyűjteni, hogy mire van szükségük. És gyakorlatilag egy kapocs szerepet töltünk be abban, hogy könnyen egymásra találjanak - mondta a Meló-Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője, Dakó Roland.

Az iskolaszövetekeztek azt mondják: egyre több diák érdeklődik erről a lehetőségről. A módosítás ugyanis országosan több mint tízezer fiatalt érint, mivel a 180-200 ezer diákmunkásból 130 ezren dolgoznak valamelyik iskolaszövetkezeten keresztül és közülük mintegy 15 ezren végeznek szakmai gyakorlatot. Idén Somogyban várhatóan több ezer diák vállal majd munkát a nyáron. Azonban csak töredékük tudhatja le ezzel a szakmai gyakorlatát.

Címkék: pénz, gyakorlat, munka, gazdaság