A következő napokban megszülethet a döntés arról, miként változzon meg a magyar kafetéria-rendszer – írja a Magya Idők. Az elmúlt hetek történései alapján biztosnak tűnik, hogy a rendszer nem marad meg a jelenlegi formájában.

Ennek oka, hogy az Európai Unió Bírósága februárban jogsértőnek minősítette az Erzsébet-utalványról és a Szép-kártyáról szóló hazai szabályozás több pontját. Márciusban Orbán Viktor már a kafetériajuttatások készpénzre váltásáról és nyílt, kettős bérrendszer bevezetéséről beszélt.

A Magyar Idők szerint a kafetéria-rendszer átalakításának egyik lehetséges forgatókönyve, hogy a Szép-kártya a jövőben is megmaradna, de Erzsébet-utalványokat 2017-ben már nem kapnának a munkavállalók. A papírlapok helyét kedvezményes adózású bérkiegészítés venné át, ez a juttatás havi húszezer forint körül mozoghatna. Ezt az összeg mind a négymillió hazai dolgozó megkaphatná.

Ennek fényében a jövő évtől az alapbér így alakulna: A minimálbér bruttó összege ma 111 ezer forint. Ehhez jöhetne hozzá a nagyjából húszezer forintos bérkiegészítés, az érintett minimálbéresek juttatása így körülbelül 130 ezer forintra változna. Valószínű, hogy jövőre valamennyivel a minimálbér alapösszege is emelkedni fog, vagyis a leg­alacsonyabb fizetésűek havi juttatása akár bruttó 140 ezer forint körül is kiköthetne. Új utalványok viszont – az elképzelés szerint – jövőre már nem járnának.

Címkék: kafetéria, erzsében utalvány, étkezési utalvány, gazdaság