Balatonmáriafürdő partjainál fél méter vastag iszap halmozódott fel, két strand működtetését is ellehetetlenítve. Az esettel korábban mi is foglalkoztunk. A jelenség okait nem ismerik, az biztos, hogy nem lehet gazdaságos műszaki megoldást találni az idei szezonkezdésig - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A polgármesterrel folyamatosan egyeztet a vízügy, és helyesli, hogy a mederkotrást majd csak egy felmérést követően tervezik meg, addig bejáróstégeket építenek a fürdőzők számára - hangsúlyozta a szakember.
Tájékoztatása szerint a balatoni mederüledék vándorlásáról az 1970 éves végén történtek utoljára kisebb területre kiterjedő (Keszthelyi-öböl) vizsgálatok. Ezek eredményeként alakítottak ki iszapcsapdákat a Zalatorokban és Balatongyöröknél, amelyek mára már szinte teljesen feltöltődtek.

A lebegő iszapot - amit ezekkel a csapdákkal nem lehet megfogni - vékony rétegkotrással távolították el nagy területeken a Keszthelyi és a Szigligeti-öbölben, még az 1980-90-es években.

Az iszapvándorlás természetes folyamat, a balatoni iszap ma már szinte csak a tó természetes életéből származik. Ez a feltöltődés igen lassú folyamat, de a jövőben várható, hogy a tó más területein is megjelenik hasonló jelenség - emelte ki Siklós Gabriella.

Címkék: vízügy, Balatonmáriafürdő, iszap, Balaton, gazdaság