Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepélyes alapkőletételkor elmondta: a beruházás 69 milliárd forintba kerül, és 2018 végére készül el.

Az új pályaszakasz megépítésével autópálya-összeköttetést kap a debreceni repülőtér is - jelezte az államtitkár.

Tasó László beszélt arról is, hogy ősszel megkezdődik az M4-es út Berettyóújfalu és az országhatár közötti szakaszának előkészítése, az új pálya 2018 végére, de legkésőbb 2019 közepére elkészül.

Az államtitkár utalt az M30-as autópálya Miskolc-Tornyosnémeti-országhatár közötti szakaszának építési munkálataira, amelyeknek elkészültével az M4-M35-M3-M30 autópályák biztosítanak majd közvetlen összeköttetést Nagyvárad és Krakkó között.

Tasó László hozzátette: a jelenlegi európai uniós ciklus végéig csaknem 600 kilométer gyorsforgalmi út épül meg, ezzel 2000 kilométer fölé emelkedik Magyarországon a gyorsforgalmi utak hosszúsága. A beruházásokra több mint 1200 milliárd forint uniós és hazai forrást biztosítanak - fűzte hozzá.

Vitányi István (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint a bihari térség évtizedes álma válik valóra azzal, hogy eléri az autópálya Berettyóújfalut. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a megközelíthetőség javulása a befektetők számára is vonzóvá teszi a régiót.  

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt emelte ki, hogy az új autópálya-szakasz a debreceni repülőtér mellett közvetlen összeköttetést biztosít majd a most épülő déli ipari parkba költöző vállalkozásoknak.

Nagy Róbert, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója elmondta: az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalui szakasza az első olyan beruházás a megyében, amely kizárólag az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásaiból valósul meg.

A beruházás keretében 24 kilométer autópálya létesül Debrecen és Berettyóújfalu között, a repülőtér térségében pedig 5,5 kilométer hosszú új nyomvonalat építenek: a 481. számú főút az M35-ös autópályát köti majd össze a 47-es számú főúttal - jelezte a vezérigazgató.

Címkék: m35, aszfalt, duna, gazdaság