Azt hitte, hogy vasárnap mindenhol tekernek egy órát előre az emberek? Ha igen, akkor téved, ugyanis a világ több mint felén régóta nincs nyári időszámítás, sőt vannak helyek, ahol soha nem is hallottak róla. A Wikipédia térképén meg is mutatjuk hogy hol.

Kék: érvényben van a nyári időszámítás; Sárga: érvényben volt de már nincs; Piros: soha nem volt érvényben / Fotó: Wikipédia
Kék: érvényben van a nyári időszámítás; Sárga: érvényben volt de már nincs; Piros: soha nem volt érvényben / Fotó: Wikipédia

Nem kell messzire mennünk, hogy olyan országot találjunk ahol nincs érvényben a nyári időszámítás. Oroszország 2011-ben kiszállt az óraátállítási buliból, de Fehéroroszország és Afrika északi része se nyúl az órákhoz vasárnap.

Magyarországon a nyári időszámítást 1954-ben próbálták ki először, aztán 1958-tól '79-ig nem volt érvényben, amikor is 1980-ban újra bevezették. Az EU végül 1996-ban egységesítette a szabályokat, így egész Európában mindenki ugyanakkor állít órát, kivétel nélkül.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt (Mavir) szakemberei egyébként évtizedek óta gyűjtik és elemzik a fogyasztási adatokat, ezekből évről évre megállapítható, hogy a módszerrel hazánk egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását, azaz csaknem 30-40 ezer háztartás éves felhasználását, 120 megawattórát lehet megspórolni. Ez megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának.

Becsléseik szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt összesen mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből. Mindez azonban nem csupán pénzügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is rendkívül előnyös, hiszen az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

További előny, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökken a közúti balesetek száma, és mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is mérséklődik.

Persze nem csak előnye, de hátránya is származik az emberiségnek az átállásból. Sokan szenvednek ilyenkor rövid távú egészségügyi panaszok miatt, mint ahogy a szezonális depressziósoknak se tesz jót, akik nehezen viselik hogy újra sötétek a reggelek. De akit megvisel az átállás az ne aggódjon, októberig biztosan nem kell hozzányúlni a karórájához.

És végezetül egy érdekes történelmi tény. A Wikipédia szerint, 1999 szeptemberében Ciszjordániában nyári időszámítás volt érvényben, míg Izraelben akkor álltak vissza a szokásos időzónára. Ciszjordániai terroristák időzített bombákat készítettek elő, amit Izraelben lévő társaiknak juttattak el. Ők azonban félreértették a bombákon beállított időt, így azok egy órával korábban robbantak fel, megölve három terroristát, a tervezett két busznyi áldozat helyett.

Borítókép: MTI/Nándorfi Máté

Címkék: nyári időszámítás, óraátállítás, világ, óra, gazdaság