Sorra épülnek a családi házak az egyik rómahegyi lakóparkban. Az elmúlt hónapban több ingatlan is gazdára talált. Most ikerházak épülnek kifejezetten CSOK támogatást igénylő pároknak. De nemcsak az új lakások, a használtak iránt is megnőtt a kereslet. Ez már az árakat is befolyásolja.

- A mélyponthoz képest azt gondolom, hogy leglább már 20 százalékos áremelkedésnél tartunk. Prognosztizálni óvatosan szoktam. Azt lehet azért mondani, hogy egy 10-15 százalékos emelés bizonyos szegmensekben várható - mondta Ház Gergely, a Ház Ingatlanközvetítő vezetője.

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint a legtöbben most telket vásárolnának vagy családi házba költöznének. A jó minőségű és jó helyen lévőket azonnal elkapkodják, az is előfordult már, hogy felfelé licitáltak egy ingatlanra.

- Volt egy olyan házunk és lakásunk ahol több érdeklődő volt egyszerre és mindenki szeretett volna ajánlatot tenni és így jóval az ár felett adtuk el az ingatlant, mint amennyiért hírdettük az ingatlant - válaszolta Gócza Zsuzsanna, az Otthon Centrum kaposvári vezetője.

Az új lakások építésére az építőanyagkereskedések is felkészültek. Már több kivitelező jelezte nagyobb mennyiségű megrendelését. Bár még nem emelkedtek az építőanyag árak, a jövőben ez is elképzelhető.

- Mi mint építőanyagkereskedő cég biztosan a szerkezetépítésben, falazat, nyílászárók, tetőkiviteletzésben fogunk részt venni. Amihez természetesen mi is kidolgoztunk egy programot amivel további kedvezményt tudunk adni a vásárlóknak. Biztosan ezek lesznek a húzó termékek. Valószínű ahogy az előbb is mondtam, ha ez a piac belendül akkor várható egy kis elmozdulás itt az építőanyag árakban. Úgyhogy midnenkinek gyorsnak kell lennie - tette hozzá Molnár Tamás, a Raab Karcher telepvezetője.

Az üzletvezető szerint a CSOK nemcsak az építőanyagkereskedések forgalmát lendíti fel, hanem az illegálisan működő vállalkozásokat is kiszorítja a piacról, ezzel pedig a gazdaságot fehéríti. A támogatott lakásépítéseknél ugyanis minden tétellel el kell majd számolni.

Címkék: fellendülés, építőipar, csok, gazdaság