Egyebek mellett ez derült ki a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány egyik legfrisseb felméréséből. Pedig az innovatív, illetve a kutatás-fejlesztéssel összefüggő ötletek, akár a cégek versenyképességét is növelhetnék.

Somogy megyében rengetegen foglalkoznak gazdálkodással. A csurgói őstermelők közül Papp Józsefet látogattuk meg aki egyebek mellett bárányokat tart családi gazdaságában. Eddig mindent önerőből ért el, most azonban úgy gondolja: ebben a ciklusban ő is pályázni fog.

Papp István, csurgói őstermelő
Papp István, csurgói őstermelő

-Szeretnék mindenképpen állattartó telepet létrehozni, amihez mindenképpen szükségesek munkagépek, amik az állattartáshoz kellenek: kasza, bálázó, egyebeket. Ezeket meg kell vásárolni, tehát a technológia lesz a lényeg. - mondta el nekünk Papp József, őstermelő.

A somogyi vállalkozások többsége is így gondolkodik. A megyében jellemzően telephelybővítésre, gépbeszerzésre, illetve energetikai korszerűsítésre pályáznak a vállalkozások.

A hagyományos megközelítés azt jelenti, hogy a korábbi meglévő kapacitásoknak a bővítése. Tehát ugyanaz a tevékenység, de nagyobb volumenben ...

Keresztes Péter, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatója
Keresztes Péter, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ főigazgatója

A pályázatírással és tanácsadással is foglalkozó Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány egy friss felméréséből az is kiderül, hogy megyénkben viszonylag kevesen gondolkodnak valamilyen innovációs pályázatban. Pedig az ilyen ötletek a cégek versenyképességét is növelnék.

-Az innováció fogalma nem annyira félelmetes, mint ahogyan első hallásra gondoljuk. Minden ami új termék vagy prototípus, az már az innováció fogalmába tartozik. Illetve az olyan eljárás, technika, vagy olyan újfajta szolgáltatás megjelenítése, ami a piacon még nem volt. - ismertette a helyzetet Keresztes Péter, a vállalkozói központ főigazgatója.

A szervezet elemzéséből ugyanakkor jól látszik, hogy a somogyi vállalkozások majdnem fele már rendelkezik pályázati tapasztalattal, túlnyomó többségükben pozitívval. A válaszadók háromnegyede konkrét tervekkel nézi át a mostani kiírásokat, úgyanakkor 90 százalékuk nem innovatív pályázatokban gondolkodik. A megkérdezettek 80 százaléka egy cégprofilba illő pályázat esetén a közalapítvány szakértőinek a segítségét is igénybe venné.

Címkék: innováció, Somogy megye, fejlesztés, pályázat, gazdaság